Zadar: opsežne pripreme za doček Pape privode se krajuZADAR, 31. svibnja (Hina) - Pripreme za doček Pape u Zadru 9. lipnja, po opsegu nezabilježene u povijesti toga grada, privode se kraju. L

U pripremama Papina boravka u Zadru, kojim on završava svoj treći pohod Hrvatskoj, sudjeluju Zadarska nadbiskupija, grad Zadar, Zadarska županija, brojne ustanove i institucije te mnogi građani i volonteri.

Sveti Otac će u Zadru 9. lipnja, oko 11.15 sati, sudjelovati u slavlju pod nazivom "Slavlje šestog časa".

Svečana pozornica na Forumu već je postavljena i najvećim je dijelom gotova. Izrađena je po projektu poznatog arhitekta Nike Bašića, a postavili su je radnici tvrtke Duca. Papa će sjediti na njenom središnjem, istaknutom dijelu, na sjedalici koju izrađuje i daruje zadarski stolar Danijel Giergia.

S desne strane Svetog Oca, do crkve Sv. Donata, bit će zbor od oko tisuću pjevača iz svih župa Zadarske nadbiskupije.

Mjesta za predstavnike najviših državnih tijela, Zadarske županije, grada Zadra i diplomatskog zbora bit će s lijeve strane, a za predstavnike svih hrvatskih nadbiskupija, redovnike, redovnice i pripadnike brojnih crkvenih pokreta ispred. Za ovu prigodu će iz svojeg samostana Sv. Marije, iz kojeg nikad ne izlaze, izići i časne sestre benediktinke.

Na Forumu i na zadarskoj rivi bit će, po procjenama u Nadbiskupiji i Policijskoj upravi zadarskoj, do 120 tisuća hodočasnika.

Nadbiskupija je u suradnji s Policijskom upravom već odredila ulaze na Forum. Hodočasnici će najkasnije do 7 sati ujutro moći zauzeti svoja mjesta, precizno označena na besplatnim ulaznicama. Na prostoru za hodočasnike bit će postavljeno više poljskih WC-a, dijelit će se voda i kape, a bit će spremno i više zdravstvenih timova za potrebe vjernika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban zdravstveni tim je predviđen za moguće potrebe Svetoga Oca.

Grad Zadar će biti svečano ukrašen, uglavnom zelenilom, te zastavama Hrvatske, Zadarske županije i Grada Zadra.

Koordinacijski odbor na čelu sa zadarskim županom Šimom Prtenjačom zatražio je od svih ustanova, institucija te od tijela uprave da ne posluju tog ponedjeljka. Ugostiteljski objekti smješteni uz sam Forum neće poslovati toga dana sve do svršetka posjeta Svetoga Oca, a za ostale je poželjno da budu otvoreni.

Hodočasnici će doći u Zadar autobusima i osobnim automobilima do rubova grada, gdje je određeno pet velikih parkirališta. I jedna kompozicija vlaka iz smjera Knina i Benkovca bit će na raspolaganju hodočasnicima. Trajekti će prevoziti automobile i putnike do nedjelje, 8. lipnja, u 16 sati, a poslije toga samo putnike.

Plovila iz uvale Jazine bit će izmještena, najvjerojatnije u zadarski kanal, koji će toga dana biti prepun brodica, usidrenih na propisanoj udaljenosti.

Do 7. lipnja sve zadaće moraju biti završene i sve mora biti savršeno, kažu u tiskovnom uredu Zadarske nadbiskupije. U nedjelju 8. lipnja bit će generalna proba priredbe, koja će biti izvedena za vrijeme boravka Svetoga Oca, a navečer u 21 sat započinje temeljito čišćenje grada - ulica, zidova, trgova, izloga, za što su angažirane brojne službe iz Zadarske županije i iz susjedstva.

Pri dolasku, Papa će se u službenom automobilu voziti od zračne luke do dvorišta zgrade Zadarske županije, gdje će sjesti u papamobil i u njemu se dovesti do Foruma. Njegov povratak u zračnu luku zakazan je za 12.40 sati, a polijetanje za Vatikan sa zadarske zračne luke u 13.10 sati. Očekuje da će na ispraćaju biti najviši dužnosnici Republike Hrvatske.

(Hina) ima jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara