Zadar: počelo novo suđenje Zorani Banić

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zadru danas je počelo novo suđenje Zorani Banić, optuženoj za ratni zločin nad civilnim pučanstvom u Škabrnji 18. studenoga 1991., no postupak je odgođen do odluke Glavnog državnog odvjetništva o zahtjevu obrane za izuzećem županijskog državnog odvjetnika zbog nacionalne pristranosti.

To je novo suđenje optuženici nakon što je Vrhovni sud RH u prosincu prošle godine uzeo u obzir žalbu branitelja optužene Luke Šuška i ukinuo prijašnju odluku Županijskog suda u Zadru iz 2002., kojom je Zorana Banić bila osuđena na 13 godina zatvora.

Sudskim vijećem Županijskog suda u Zadru u ovom predmetu predsjeda sutkinja Enka Moković. Ona je predložila da se u daljnjem postupku samo čitaju iskazi već saslušanih svjedoka, odnosno da se svjedoci ponovno ne pozivaju. Sutkinja Moković izvijestila je da je uputila pozive svjedocima koje je predložila obrana optužene, ali da od njih nema odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik optužene Luka Šušak zanijekao je navode iz optužnice protiv Zorane Banić.

Već na početku današnjeg postupka zatražio je izuzeće županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića u tom predmetu zbog, kako je rekao, pristranosti, pa i diskriminacije na štetu građana srpske nacionalnosti, što je izazvalo polemiku između njih dvojice.

Šušak je iznio niz prigovora na optužnicu i na Galovića, ne samo u predmetu Zorane Banić, nego i u nekim prijašnjim suđenjima građanima srpske nacionalnosti, navodeći tri slučaja, na što mu je Galović rekao da zlorabi poziciju i govori o slučajevima u kojima on uopće nije bio branitelj, te da bi trebao imati više poštovanja prema škabrnjskim žrtvama.

Optužena Zorana Banić prvi je put osuđena u odsutnosti, 1998. godine, na 20 godina zatvora. Uhićena je u Švicarskoj 2001. te je nakon toga predana Hrvatskoj, gdje joj je po zakonu ponovljeno suđenje na kojemu je u listopadu 2002. osuđena na 13 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara