Zadarska sutkinja tužila hrpu medija, Ustavni sud ukinuo presudu

Zadarska sutkinja tužila hrpu medija, Ustavni sud ukinuo presudu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

USTAVNI sud donio je važnu, presedansku presudu u slučaju tužbi zadarske sutkinje protiv niza lokalnih portala.

Kako javlja Zadarski.hr, u presudi je Ustavni sud ocijenio da je presudama nižih sudova u korist sutkinje Općinskog suda u Zadru Ivane Klišmanić, koja je od niza zadarskih portala zbog duševnih boli tražila 50 tisuća kuna s kamatama, došlo do miješanja u jamstvo slobode mišljenja i izražavanja misli koje je propisano Ustavom. 

Ustavni sud je tu pravomoćnu presudu ukinuo i vratio slučaj na novo suđenje.

"Razlozi koje su sudovi naveli ne mogu se smatrati dostatnima i mjerodavnima za takvo miješanje u slobodu izražavanja. Stoga se ne može zaključiti da su sudovi ostvarili pravičnu ravnotežu Ustavom zajamčenih suprotstavljenih prava tužiteljice i podnositelja", navodi se u obrazloženju Ustavnog suda.

Tužila novine zbog prenošenja izjava

Sutkinja Klišmanić tužila je portale jer su izvještavali o izjavama koje je bivši predsjednik Općinskog suda Željko Rogić davao o njoj, a oni su ih prenijeli.

U svojim javnim istupima Rogić je Klišmanić prozvao kao dio nepotizma koji po njemu vlada u zadarskom sudstvu. Izjavama da je ona prvostupanjski sudac zadarskog suda, njezin otac drugostupanjski sudac, suprug odvjetnik, brat sudski vještak, a bratova supruga sudska zapisničarka nazvao je tipičnom privatizacijom sudske institucije, nakaradnom pojavom koja je raširena ne samo u Zadru, nego po sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Šibeniku.

Anonimno pismo

Zadarski je u jednom članku objavio i kritiku Rogića vezanu uz anonimno pismo koje su potpisali "Suci Općinskog suda", a u kojem je naveden niz optužbi na Rogićev račun. Rogić je zaključio da iza pisma stoji upravo Klišmanić.

Klišmanić je pokrenula postupke protiv njega, ali i protiv većine novinara koji su to prenosili tražeći visoke novčane iznose. Nakon njezine, tužbe protiv novinara počeli su pokretati i ostali suci zadarskog suda.

Klišmanić je u tužbi navela kako su Rogićeve tvrdnje klevetničke i zlonamjerne. Izjavila je da joj je objavom spornih članaka povrijeđena čast i ugled, s obzirom na to da se "imputira da se ponaša na način koji ne priliči sucu, te da je u javnosti o njoj stvorena slika kao o osobi koja se služi nepriličnim radnjama". 

Ustavni sud tu je pravomoćnu presudu poništio, a samo je Ustavni sudac Miroslav Šumanović napisao izdvojeno mišljenje koje je potpuno suprotno onome što je zaključila većina, javlja Zadarski.

Najnovija presuda Ustavnog suda u pravosudnim se krugovima drži presedanskom jer za cilj očito ima obuzdati nekontroliranu pohlepu sudačke kaste na "duševnim bolima" koju u pravilu na sudu nikad nisu vještačili, već su je proglašavali isključivo kroz svjedočenja supružnika, članova obitelji ili prijatelja, nerijetko i samih umiješanih u pravosuđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara