Zadarski profesor devet godina prima plaću iako zbog suspenzije ne radi

Tekst: I.M.
Foto: HR Foto (IvyGirl)

ZADARSKI profesor Stjepan Blažanović već je devet godina pod suspenzijom zbog seksualnog uznemiravanja studentica, ali unatoč tome što ne drži nastavu na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, i dalje za to prima plaću. Blažanović je, inače, 2004. godine i pravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog seksualnog uznemiravanja studentica, a na platnoj listi Sveučilišta se još uvijek nalazi jer, kako tvrdi glasnogovornica Elija Vrsaljko, "Sveučilište još nije službeno primilo ishod postupka".

Vrsaljko je potvrdila i kako se Blažanović prijavio i na natječaj za reizbor na svoje radno mjesto nastavnika teorije književnosti na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost, a o njegovom novom petogodišnjem mandatu će odlučivati stručno povjerenstvo. Blažinović je, inače, suspendiran nakon što je u ožujku 2000. godine 170 studenata potpisalo peticiju optužujući ga za seksualno uznemiravanje studentica, njihovo fizičko, verbalno i psihičko maltretiranje te vrijeđanje i ucjenjivanje na ispitima. Nakon toga je zadarsko Državno odvjetništvo 2001. godine protiv Blažanovića podignulo optužnicu za šest kaznenih djela bludnih radnji, ugrožavanja spolnih sloboda i spolnog ćudoređa. Postupak je okončan tri godine kasnije.

"Osuđen sam bez dokaza. Sutkinja koja je donijela prvostupanjsku presudu nije htjela saslušati ni jednog od mojih deset svjedoka, a presudu je donijela na temelju svjedočenja navodnih `žrtava`. Podlegla je tadašnjem javnom linču", rekao je Jutarnjem listu Blažanović, dodajući kako je nevin, odnosno žrtva iskonstruirane optužbe iza koje stoje njegovi "psihički bolesni kolege s Odsjeka, za što postoji dokumentacija u zadarskoj bolnici".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara