Zadovoljstvo Kine obnovom vojnog dijaloga s SAD-om

KINA je izrazila zadovoljstvo s prvim razgovorima na visokoj razini s predstavnicima američkog ministarstva obrane od stupanja na dužnost predsjednika Georgea W. Busha prije dvije godine.

´Ne samo kineska strana, nego su obje strane dale pozitivnu procjenu´ razgovora koje su u ponedjeljak vodili podtajnik američkog ministarstva obrane Douglas Feith i kineski general Xiong Guangkai, zamjenik zapovjednika kineske vojske, izjavio je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu.

´Obje su se strane suglasile da je ozračje savjetovanja prijateljsko i konstruktivno u promicanju odnosa suradnje između dviju zemalja´, dodao je glasnogovornik Xie Feng.

General Xiong sastao se u utorak i sa zamjenikom američkog ministra obrane Paulom Wolfowitzom i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice.

I Pentagon je potvrdio napredak u obnovi vojnih veza s Kinom, nazivajući razgovore ´korisnim, profesionalnim...stvarnom, raspravom´.

Američka administracija prekinula je četvorogodišnji dijalog na visokoj razini s Narodnom oslobodilačkom vojskom Kine u travnju 2001., nakon što je oštećeni američki izviđački zrakoplov EP-3 sletio na kineski otok Hainan, sudarivši se prethodno s kineskim lovcem u međunarodnom zračnom prostoru ispred kineske obale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara