Zagađenje utječe na mušku plodnost

Zagađenje okoliša možda utječe i na mušku plodnost, objavljeno je u novoj skandinavskoj studiji.

U istraživanju provedenom na ribarima švedski su znanstvenici otkrili da zagađenje utječe na omjer spermija koji nose kromosome X ili Y, koji određuju spol.

Dr. Aleksander Giwercman s kolegama sa sveučilišta u Lundu analizirao je utjecaj dvaju perzistentnih tipova organoklornih polutanata (POP) na sjeme 149 ribara. Neki su ribarili uz istočnu obalu Baltičkoga mora, koja je kontaminirana varijantama POP-a DDE i CB-153, a drugi u čistim vodama zapadne obale.

Istraživači su otkrili da se veće količine obaju tipova zagađivača u krvi muškarca povezuju s povećanjem udjela kromosoma Y. Ta karakteristika ostaje čak i kada istraživači uzmu obzir dob, pušenje i razine hormona.

Usporedili su 20 posto ribara s najvećom izloženošću zagađivanju s onima koji su polutantima najmanje izloženi i ustanovili da je DDE moguće povezati s porastom broja kromosoma Y od 1,6 posto, a CB-153 s porastom od 0,8 posto.

Budući da to nisu proučili, istraživači koji su svoje rezultate objavili u novom broju časopisa Human Reproduction, ne mogu reći vodi li porast broja kromosoma Y i do rađanja većeg broja muške djece.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara