Zagađenost zraka u Italiji zaustavlja automobile

U talijanskim gradovima Rimu, Milanu, Torinu i Bologni u četvrtak je ponovo na snazi ograničenje u vožnji osobnih automobila po načelu parnepar brojeva na registarskim oznakama, kako bi se smanjila visoka razina zagađenosti zraka. L

Postoci ugljičnog monoksida i sitne prašine u zraku iznad su europskih normi i zabrane vožnje osobnim automobilima uvode se kako bi se pročistio zrak. U nedjelju će najvjerojatnije biti ponovno zabranjen promet svim vozilima, a u Milanu se čak razmišlja i o potpunoj četverodnevnoj blokadi prometa.

Problem smoga u velikim gradovima biti će u petak razmatran i na sastanku vlade, najavio je u četvrtak ministar za okoliš Altero Matteoli nakon sastanka s gradonačelnicima 12 gradova.

"U petak ću na sastanku vlade zatražiti dodatna sredstva za sučeljavanje s problemom zagađenosti zraka, jer sadašnja sredstva nisu dovoljna", rekao je Matteoli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva bi trebala poslužiti za uvođenje električnih autobusa na gotovo svim pravcima u gradovima. Sada su, primjerice, električni autobusi u prometu samo u strogom središtu Rima i u još nekim gradovima. Sredstva bi se trebala usmjeriti i na poticanje promjene starih osobnih automobila za nove, s tzv. motorima E4, koji ne zagađuju. Također se predviđa širenje pješačkih zona u gradskim središtima, kao i naplaćivanja ulaska s automobilima u gradove.(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara