Zagreb: 100. obljetnica praizvedbe "Madame Butterfly"

OPERA Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu svečanom će izvedbom Puccinijeve "Madame Butterfly" 16. prosinca obilježiti 100. obljetnicu praizvedbe te opere.

Naslovnu ulogu Madame Butterfly tumači mlada talijanska sopranistica svjetskog glasa Amarilli Nizza, koja je upravo s tom ulogom debitirala u kazalištu Flavio Vespasiano u Rietiju, nakon čega je započeo njezin vrtoglavi svjetski uspon.

Govoreći o razlozima zašto baš praizvedbe Puccinijevih opera, pokrovitelj svečane izvedbe talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini ustvrdio je kako je Puccini, za razliku od Verdija, puno moderniji, a time i bliži. On je ujedno izrazio i nadu kako je to tek početak uspješne suradnje Talijanskog instituta, talijanskog veleposlanstva i Opere HNK.

Dirigent svečane izvedbe "Madame Butterfly" bit će ravnatelj Opere HNK Zoran Juranić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rečeno, ideja vodilja pri izradi scene bila je način na koji se danas doživljava Japan, što znači maksimalnu jednostavnost eksterijera i interijera.

Posebno je naglašena simbolika kaveza koji tvore zidovi. Butterfly je poput ptičice u kavezu u kojem svojevoljno ostaje i u trenutku kada se, tijekom dueta cvijeća, otvori stražnja stijenka koja joj simbolički pruži mogućnost bijega.

Boje Japana, Zemlje izlazećeg sunca, važan su čimbenik oblikovanja prostora i spretno su iskorištene u prikazivanju tijeka vremena, što je posebno vidljivo između drugog i trećeg čina, kada Čo-Čo-San čeka budna Pinkertona.

Režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski, scenografiju Ivo Knezović, a kostimografiju Barbara Bourek.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara