Zagreb: Direktor osumnjičen za višemilijunske prijevare s PDV-om

Zagrebačka policija osumnjičila je 35godišnjeg I.V., direktora zagrebačke tvrtke Zapad da je varajući na PDVu oštetio državni proračun za oko četiri milijuna kuna.

Policija je danas izvijestila da je u suradnji s Poreznom upravom dovršila kriminalističku obradu nad direktorom tvrtke registrirane za promet robama i uslugama te financijsko posredovanje. Identitet osumnjičenog i naziv tvrtke policija nije otkrila, no iz izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o tvrtki Zapad i njenom direktoru I.V.

Njega se sumnjiči da je zlouporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju jer je od siječnja 2002. do kraja rujna 2003. za svoju tvrtku manipulirao s PDV-om.

U policiji kažu da je osumnjičeni Poreznoj upravi predavao neistinite rezultate poslovanja i iskoristio pretporez temeljem 33 fiktivna ulazna računa dobavljaču tvrtke. Temeljem toga je protuzakonito umanjio obvezu svoje tvrtke prema državnom proračunu s osnova PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također ga se sumnjiči da je na primljena devizna sredstva iz inozemne banke propustio obračunati PDV jer nije izdavao račune u kunskoj protuvrijednosti s iskazanim PDV-om, a u nekim slučajevima je ispostavio račun, ali stvarnog prometa robama i uslugama nije bilo.

U policiji tvrde da je malverzacijama osumnjičenog direktora državni proračun zakinut za oko četiri milijuna kuna.

Osumnjičeni je redovnim putem prijavljen zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara