Zagreb: Građani pronalaze sve više odbačenog ilegalnog oružja

SA ZAVRŠETKOM akcije ´Zbogom oružje´ policija na zagrebačkom području svakodnevno bilježi sve više slučajeva nesavjesnog odbacivanja oružja i eksplozivnih sredstava, pa je tako jučer kraj Ivanić Grada i Vrbovca pronađen pravi arsenal ubojitih sredstava.

Kako je izvijestila zagrebačka policija, jučer oko 13,00 sati, na deponiju smeća poduzeća ?IVAKOP? kraj Ivanić Grada, zaposlenik tog poduzeća uočio je prilikom istovara smeća kartonsku kutiju u kojoj se nalazilo 230 komada puščanog streljiva, 4 trenutne tromblonske mine i 8 ručnih bombi.

U mjestu Dubrava kraj Vrbovca, sinoć oko 22 sata, zaposlenica ugostiteljskog objekta ?Keti? pronašla je u muškom WC-u iza školjke vrećicu u kojoj se nalazila ručna bomba i upaljač za ručnu bombu. Pronađena eksplozivna sredstva izuzeli su policijski službenici Protueksplozijskog odjela radi uništenja, izvijestila je policija.

Dan ranije jedan je mještanin Vrbovca, čisteći tavan svoje stare kuće, pronašao 200 grama eksploziva TNT, dok je velikogorički policajac na cesti između Turopolja i Buševca pronašao vrećicu s tri ručne bombe.

Akciju dobrovoljne predaje oružja MUP je pokrenuo 1992. i od tada je u pet navrata produljen rok u kojem su građani bez sankcija mogli predati ilegalno oružje. Posljednja akcija pod nazivom ´Zbogom oružje´ završena je krajem 2002., a s prvim danom ove godine na snagu su stupile zakonske sankcije po kojima su za nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva predviđene novčane kazne u iznosu od 20 tisuća do 150 tisuća kuna, a mogu se izreći i kazne bezuvjetnog zatvora od 6 mjeseci do 3 godine. Za veće količine predviđeno je i do 5 godina zatvora.

Pretpostavlja se da je strah od sankcija razlog sve učestalijeg nesavjesnog odbacivanja oružja i eksplozivnih sredstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara