ZAGREB: HNK - NOVA SEZONA I NOVI FINANCIJSKI PROBLEMI

Uz najavu nove kazališne sezone sa 14 premijera, čelnici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili na svoje sve veće financijske i prostorne probleme.

Intendant Mladen Tarbuk i ravnatelji Drame, Opere i Baleta HNK konferenciju su održali u kinu "Apolo", koje im je grad Zagreb dodijelio na korištenje na tri mjeseca i koja bi, uz veće graditeljske zahvate, mogla postati druga scena HNK.

HNK je spreman igrati gdje god mu se pruže mogućnosti, čak i ako prostor nije adekvatan, rekao je Tarbuk, dodavši da bi kino "Apolo", prostor bez grijanja u kojem sada traju probe za nove predstave, trebalo proći temeljitu rekonstrukciju, među ostalim rušenje balkona i prenamjenu popratnih prostorija.

Dodatni problem je i što HNK ustupa svoju pozornicu drugim priredbama bez ikakve naknade i tako gubi dane za nastupe ili probe, ističe Tarbuk.

Upitan zbog čega je tome tako Tarbuk kaže da mu je "jasno rečeno da mora raditi ono što kažu financijeri".

Već deset godina nije riješeno financiranje HNK, nalazimo se u procijepu između grada i države, istaknuo je Tarbuk, podsjetivši na dug od četiri milijuna kuna koji ga je dočekao na početku mandata, a koji je sada i povećan zbog problema s financiranjem te sudskog procesa s Vlastom Ramljak (mora platiti 1.1 milijuna kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za gostovanja za ovu godinu, među kojima se planiraju Beograd, Skopje, Ljubljana, Rusija, Ministarstvo je izdvojilo samo 20 tisuća kuna, a Grad Zagreb, iako je povisio izdvajanja za međunarodnu suradnju za 600 posto (na tri milijuna kuna), HNK-u je odbio zahtjev za potporu gostovanja, istaknuto je.

Tarbuk drži da bi se dio financijskih problema mogao riješiti uz pomoć novoutemeljenog Društva pokrovitelja HNK.

Novost je i smanjenje broja sjedala na balkonu radi veće udobnosti, te smanjenje cijena ulaznica za dramske predstave i malo poskupljenje za opere i balet. U HNK bi se uskoro trebala otvoriti trgovina s njihovim izdanjima.

Ravnateljica Drame Sanja Ivić najavila je da će se povećati broj termina za dramske predstave, a prva premijera bit će 1. listopada -"Kazimir i Karolina" Odona von Horvatha. Novu sezonu Ivić označava kao spoj dramskih djela 20. stoljeća i klasika.

Uzlazan trend u produkciji nastavlja se i u Operi, rekao je ravnatelj Opere Zoran Juranić, najavivši prvu premijeru za 8. studenog u Puli. Riječ je o "Oceani", komediji "nepravedno zanemarenog" istarskog skladatelja Antonija Smareglije.

Raznoliki repertoar Baleta HNK najavio je Dinko Bogdanić, izdvojivši "Labuđe jezero", s radnjom prilagođenom za Maksimirsko jezero, na kojem bi se kad zatopli mogao i izvoditi. Taj će najizvođeniji bijeli balet premijeru imati 12. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara