ZAGREB: HRVATSKA I BIH MEĐUSOBNO SE PODUPIRU NA PUTU U EU I NATO

Hrvatska i BiH uzajamno se podupiru na putu prema euroatlantskim integracijama, koji ovisi i o kvalitetnoj suradnji dviju zemalja, ocijenili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici vanjskopolitičkih odbora parlamenata dviju zemalja.

"Hrvatski put u Bruxelles vodi i preko Sarajeva, pa je hrvatski interes poduprijeti ulazak BiH u EU i NATO", izjavio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac nakon sastanaka s kolegom iz BiH Martinom Ragužom.

Raguž je dodao da ga raduje obećanje kako Hrvatska ulaskom u EU neće dići zid prema BiH, nego produbiti suradnju na svim područjima.

Dva izaslanstva su razgovarala o povratku izbjeglica, položaju hrvatskog naroda u BiH i bošnjačke manjine u Hrvatskoj, te o sporazumu o luci Ploče.

Parlamentarci su zadužili vlade dviju država da u roku od tri mjeseca izrade protokol rješenja statusa Luke Ploče, i to bez međunarodnih posrednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema razgovora bio je i zahtjev SAD-a o neizručivanju američkih državljana stalnom Međunarodnom sudu za ratne zločine, koji je BiH prihvatila, a Hrvatska se o njemu treba izjasniti do 1. srpnja.

Raguž je rekao da je značajan dio parlamentarnih stranaka u BiH za ratifikaciju sporazuma, no nada se da EU zbog toga neće poduzimati restriktivne mjere prema susjednoj državi.

Tomac je naveo da je kao građanin protiv takvog američkog zahtjeva, no kao političar mora voditi brigu o nacionalnim interesima.

Dodao je da će Hrvatska vući poteze koji ne bi izazvali sukob ni sa SAD-om, niti sa EU-om, od kojih je zatražio da ne izlažu Hrvatsku dvostrukom pritisku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara