Zagreb i dvije županije planiraju zajednički zbrinjavati otpad u budućoj zg-spalionici

ČLANOVI Županijskog poglavarstva Zagrebačke županije prihvatili su danas Sporazum o suradnji u zbrinjavaju otpada i izgradnji spalionice u Zagrebu koji trebaju potpisati i Grad Zagreb te Krapinskozagorska županija.

Grad Zagreb na svom području planira izgraditi postrojenje za termičku obradu komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada, a tu bi se, prema sporazumu, zbrinjavao i otpad Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, rekla je pročelnica Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Ljerka Rajaković na sjednici Županijskog poglavarstva. Napomenula je da na području Zagrebačke županije postoji osam deponija, od kojih samo jedna, u Dugom Selu, udovoljava propisima.

Uvjet za dobivanje lokacijske dozvole za gradnju spalionice planiranu u industrijskoj zoni Žitnjak, kod glavnog kolektora pročiščivaća otpadnih voda, je Studija utjecaja na okoliš čiji bi rezultati trebali biti poznati krajem ovog mjeseca, navela je.

Financiranje izgradnje buduće spalionice predviđeno je po modelu koncesije, a u Hrvatskoj će se graditi tri spalionice.

"To je početni korak u zbrinjavanju otpada iz Zagrebačke županije", rekao je župan Stjepan Kožić napominjući da će o potrebnim novčanim izdvajanjima gradova i općina biti riječi kad se "uđe dublje u projekt", a o otpadu će, dodao je, biti govora i kod prihvaćanja Programa zbrinjavanja otpada koji je još u izradi.

Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija zajednički namjeravaju riješavati problem i u javnom prijevozu putnika pa je tako danas Županijsko poglavarstvo prihvatilo pismo namjere o suradnji na projektu osnivanja tarifne unije u javnom putničkom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zagrebačke županije, od ukupnog broja putnika, u Zagreb svakodnevno putuje 80 posto i stoga je nužno objediniti cijene karata, usuglasiti uvjete putovanja te satnicu kako se više ne bi dešavalo da po sat i pol-dva nema prijevoza, rečeno je na sjednici. Radi postizanja jedinstvene karte s jedinstvenom cijenom bit će osnovano zajedničko povjerenstvo, a na tom će projektu surađivati ZET, Hrvatske željeznice i privatni prijevoznici.

Županijskom potporom od pet milijuna kuna sufinancirat će se započeti komunalni programi gradova i općina, a najviše novca, 500.000 kuna bit će izdvojeno za vodovod u Ivanić Gradu.

Na današnjoj sjednici je prihvaćen i izvedbeni projekt osnivanja Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije po uzoru na sličnu u Istarskoj županiji koja djeluje od 1999.

(Hina) bdj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara