Zagreb i Ljubljana ozbiljno se pripremaju za sastanak Žužul-Rupel

HRVATSKA i Slovenija ozbiljno se pripremaju za sastanak ministara vanjskih poslova koji će se u petak održati u Zagrebu, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegov slovenski kolega Dimitrij Rupel u petak će u Zagrebu razgovarati o hrvatsko-slovenskim odnosima. To će biti njihov prvi sastanak otkako je Žužul preuzeo dužnost.

"Obje strane ozbiljno se pripremaju za taj sastanak", koji će se temeljiti na razgovorima koje su prošle subote u Berlinu, na marginama međunarodnog Bertelsmann foruma, vodili hrvatski premijer Ivo Sanader i slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Sanader i Drnovšek tada su zaključili da Hrvatska i Slovenija ne žele daljnje zaoštravanje međusobnih odnosa, već da će otvorena pitanja nastojati riješiti u mirnom i dobrosusjedskom ozračju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne želimo nastavak zaoštravanja odnosa, to bi bilo loše za obje države. Nužno je uspostaviti maksimalnu suradnju kako bi smanjili razlike u stajalištima, a sada je prilika za novi početak. Ključno je da se uspostavi bolja i mirnija atmosfera za rješavanje otvorenih pitanja", rekao je nakon sastanka sa Sanaderom Drnovšek.

Sanader je na upit kako ocjenjuje sporazum Drnovšek-Račan o razgraničenju, rekao da taj sporazum nije "zadovoljio osjećaj pravde i pravičnosti, pogotovo na hrvatskoj strani", te da treba tražiti drukčije rješenje.

Slovenski ministar vanjskih poslova je prošloga tjedna, najavljujući svoj sastanak sa Žužulom, kazao da će njegov prvi sastanak s novim hrvatskim šefom diplomacije biti prilika za "definiranje problema u našim odnosima", istaknuvši da je taj susret namijenjen u prvom redu ponovnoj uspostavi "vrlo narušenog" povjerenja u međudržavnim odnosima.

On je također kazao da će Slovenija pružati svu pomoć Hrvatskoj u njezinim ambicijama da se što prije uključi u Europsku uniju, te da aktivnost na zapadnom Balkanu i dobri odnosi a susjednim državama ostaju na listi vanjskopolitičkih prioriteta u ovoj godini kad Slovenija ulazi u punopravno članstvo EU-a.

Pitanje razgraničenje granice između Hrvatske i Slovenije dodatno je zaoštreno nedavnim hrvatskim proglašenjem ribarske i ekološke zone na Jadranu, a u bilateralnim odnosima Zagreba i Ljubljane otvoreno je i pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara