ZAGREB: izložen obnovljeni antički kip APOksiomena

U sklopu proslave Dana europske baštine večeras je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika izložena obnovljena antička brončana skulpture Apoksiomena, pronađena u podmorju otoka Lošinja prije četiri godine. L

Izložba će trajati tri dana, a nakon toga će kip bit vraćen u Hrvatski restauratorski zavod.

Brončanu skulpturu mladog atletičara, visoku 182 centimetra, koji skida s tijela ulje i prašinu, slučajno je otkrio belgijski turist. Kip je izvađen 1999. u organizaciji Ministarstva kulture i u suradnji Specijalne policije MUP-a. Pretpostavlja se da je nastao u doba prijelaza grčke klasike u helenizam u 4. stoljeću prije Krista.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Antun Vujić zahvalio je svima koji su zaslužni za sadašnji izgled skulpture.

Znatan doprinos uspjehu te akcije osim Ministarstva kulture dale su i neke inozemne fondacije, od kojih je najveća britanske fondacije Oxford Maritime.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder podsjetio je večeras da su vrlo zahtjevnu akciju vađenja statue s morskoga dna i sustavno arheološko istraživanje nalazišta izveli areholozi ronioci Marijan Orlić, Mario Jurišić i Jasen Mesić.

Kad je izvađena iz mora, statua je godinu dana bila na desalinizaciji u bazenu Obučnog centra Specijalne policije MUP-a na Lošinju, a zatim su počeli restauratorski radovi pod vodstvom talijanskog restauratora Giuliana Tordija u suradnji s Antonijem Šerbetićem, voditeljm radionice za metal Hrvatskoga restauratorskoga zavoda. Očekuje se da će radovi na statui biti završeni sljedeće godine.

Vujić je najavio da će obnovljena skupltura biti smještena u Malom Lošinju u budućem muzeju.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara