zagreb je domaćin devete ministarske ceepus konferencije

Glavni grad Hrvatske domaćin je devete ministarske konferencije zemalja CEEPUSa Srednjoeuropskoga programa razmjene za sveučilišne studije koja će se održati ovoga vikenda uz sudjelovanje ministara i visokih dužnosnika devet zemalja članica CEEPUSa. L

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) je program akademske razmjene studenata i profesora s područja srednje i istočne Europe. Članice CEEPUS-a su: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, a predsjedavajuća zemlja sada je Republika Hrvatska.

Sudjelovanjem u tom programu zemlje članice nastoje unaprijediti multilateralnu međusveučilišnu suradnju i ojačati srednjoeuropsku dimenziju sveučilišnih programa poticanjem akademske razmjene sveučilišnih nastavnika i studenata.

Zagrebački susret predstavnika devet CEEPUS zemalja, koji će se održati u hotelu Sheratonu, organizirali su hrvatski ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i Središnji ured CEEPUS programa u Beču na čelu s glavnom tajnicom gospođom Elisabeth Sorantin.

Kako je najavaljeno iz Ministarstva znanosti i tehnologije, na kraju konferencije u nedjelju će se potpisati i novi CEEPUS II. program za naredno petogodišnje razdoblje.

Sudjelovanjem u CEEPUS programu zemlje članice razvijaju zajedničke programe i sustav koji će olašati međusobno priznavanje studija, uključujući i poslijediplomske studije.

Hrvatska je postala punopravna članica CEEPUS programa 22. siječnja 1995. na Prvoj ministarskoj konferenciji zemalja članica u Beču. Od tada CEEPUS program za Hrvatsku administrira Nacionalni CEEPUS ured (NCO) pri Ministarstvu znanosti i tehnologije.

Akademska razmjena u sklopu CEEPUS-a ostvaruje se pak na temelju višestranoga Ugovora o uspostavljanju suradnje u području obrazovanja i usavršavanja sklopljenoga u Budimpešti 8. prosinca 1993., kao i Ugovora o njegovu produženju koji je u glavnome mađarskom gradu popisan u veljači 1998. U Zagrebu će se spomenuti ugovor produžiti i potpisati za naredno petogodišnje razdoblje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara