POTRES U ZAGREBU

Zagreb je od potresa u rasulu, Bandić nam sad i doslovno radi o glavi

Zagreb je od potresa u rasulu, Bandić nam sad i doslovno radi o glavi
Foto: Marko Lukunić (Pixsell)/ FaH

AKO JE glavni grad Hrvatske u kaosu nakon što ga je prošle nedjelje pogodio najjači potres u zadnjih 140 godina, a jest, kako opisati ono što se ovih dana događa u glavi njegova gradonačelnika, višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića?

Virus se već širio Hrvatskom, a Bandić je pričao da se "od ničega radi priča da netko proda lijekove"

Bandić je prije potresa, kad se zaraza koronavirusom počela širiti Hrvatskom, po školama tako govorio da nije potreban sapun, nego je dovoljan i pepeo. Držao je novinarima predavanje o koronavirusu tvrdeći da se "od ničega radi priča", da bi lakonski zaključio da je nadolazeća epidemija samo paravan "da netko proda lijekove". Nije prošlo ni tri tjedna, a Bandić je plaćao patetične oglase u medijima pozivajući građane da budu "ozbiljni i odgovorni".

>> Bandić je prvo pričao o psihozi i pranju ruku pepelom, sad plaća dramatične oglase

"Važno je da smo u ovome zajedno i da, brinući o sebi i o vlastitome zdravlju, brinemo o najbližima i čitavoj zajednici. Zato i nadalje apeliram na odgovornost, ozbiljnost i solidarnost", dramatične su Bandićeve riječi koji je tako prešao kratak put od negiranja neminovnog do apeliranja na zdrav razum drugih.

Koliko je Bandić odgovoran i ozbiljan te koliko ga je briga za ono što se događa oko njega, postalo je jasno kada smo vidjeli da nije u stanju ni pravilno koristiti zaštitnu masku.

>> Nije mu puno pomogla: Ni Bandić ne zna pravilno staviti masku

Uz to, zagrebački gradonačelnik u javnost je slao, blago rečeno, konfuzne poruke. Bandić je podsjetimo prvo hvalio vladu i njezinu borbu protiv koronavirusa, a već sljedeći dan dijelio packe jer, eto, vladi i Nacionalnom kriznom stožeru nedostaju čvrste ruke i odlučnost Franje Tuđmana.

 

Policija ga morala zaustavljati da ne uđe u starački dom usred epidemije

>> Bandić napao vladu: Da je Tuđman slao samo preporuke, četnici bi plesali kolo na Trgu

Da nešto ozbiljno nije u redu s Bandićem, postalo je savršeno jasno prošlog vikenda, kada je htio ući u starački dom u Zagrebu te ondje održati konferenciju za novinare i to u trenutku kad su sva iole masovnija javna okupljanja u Hrvatskoj - zabranjena. U toj suludoj ideji morala ga je zaustavljati policija.

>> Bandić sazvao konferenciju za medije, upala mu policija

"Nitko me ne može zaustaviti, ni prijave, ni dojave, da informiram građane o čemu se radi, jer ja koliko znam, policijski sat nije uveden", govorio je Bandić. Pitanje gradonačelnikove prisebnosti postavilo se i kad su iz Zagreba poručili javnosti da zbog ekonomske krize razmatraju odluku o smanjivanju plaća za Zagrebački holding i Grad Zagreb, a u isto vrijeme aktivna je stajala narudžba za ukrašavanje grada za Uskrs.

>> Bandić o posljedicama potresa: Ljudi su sami krivi jer nisu ulagali u svoju imovinu

Parkirne kazne ljudima koji su pokušavali raščistiti grad nakon potresa

Bandić ostavlja dojam da nije svjestan situacije oko sebe, a vrhunac su bile kazne za parking za automobile kojima su se služili statičari i oni koji su pokušavali nakon potresa raščistiti centar grada.

>> Bandićevci kažu da već 10 dana ne naplaćuju kazne za parking. Ovo je dokaz da lažu

Upravo je potres do kraja razotkrio Bandića, pa su se i onima koji su i dalje vjerovali u njegovo "delanje" javile sumnje da Bandić jednostavno više - ne može.  

>> Kako se Bandić usuđuje žicati novac od Zagrepčana zbog potresa?

Bandić je jučer otklanjajući bilo kakvu vlastitu odgovornost mrtav-hladan ustvrdio kako su građani sami krivi za štete od potresa tvrdeći da nisu dovoljno ulagali u vlastitu imovinu. To su riječi gradonačelnika koji je izravno odgovoran za oštećene škole i vrtiće (koji su u vlasništvu Grada) te posredno za bolnice i muzeje koji su pretrpjeli znatna oštećenja.

>> Kako je strašan potres u Zagrebu razotkrio Bandićev način upravljanja gradom

Društvo arhitekata iz Zagreba jučer je, govoreći o posljedicama potresa, odaslalo dramatičan apel.

>> Zagrebački arhitekti: Obnovi grada se pristupa stihijski

"Postalo je očito da upravljanje krizom nastalom kao posljedica potresa u Zagrebu - ne postoji", slažu se zagrebački arhitekti nabrajajući da nije definiran plan ni faze daljnjeg postupanja, ne postoji podjela odgovornosti, sve se odvija stihijski bez cjelovite koordinacije, građani su pogođeni potresom, potpuno neinformirani i u nedostatku opcija, djeluju sami, čime se dodatno ugrožavaju njihovi životi.

>>Zbog potresa u Zagrebu mnogi ostali bez domova, nema dosta statičara i vlada kaos

Bandić se na takve kritike, za sada, ne osvrće. Danas je ovaj višestruki USKOK-ov  optuženik na direktan novinarski upit o tome "misli li da je kompetentan i sposoban odraditi posao obnove Zagreba ili to treba država preuzeti na sebe", odgovorio da on 20 godina vodi grad te da je više puta apelirao na obnovu.

Iz tog izgovora sasvim je jasno da ne može. No problemi su u tome što Bandić neće otići sam i koliko je u stanju napraviti štete prije svog konačnog sloma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara