Zagreb: Koncert "Muzika za sinagogu"

Prvi koncert akademskog ciklusa zagrebačke Muzičke akademije održan je večeras u dvorani Vatroslav Lisinski pod geslom "Muzika za sinagogu".

Koncert, čiji je prihod namijenjen sinagogi koja će se izgraditi u sklopu budućega Židovskog kulturnog centra u Zagrebu, organiziraju zagrebačka Židovska općina i Muzička akademija.

Dekan Muzičke akademije Frane Parać, na čiji je poticaj održan večerašnji koncert, istaknuo je kako se Muzička akademija u sklopu svog akademskog ciklusa pridružila izgradnji Židovskog kulturnog centra i sinagoge u Zagrebu. Dodao je da će izgradnja sinagoge i Centra dati doprinos kulturnom životu Zagreba, odnosno da je taj projekt upućen budućnosti, ali i memoriji.

Predsjednik Židovske općine u Zagrebu dr. Ognjen Kraus kazao je da se Muzička akademija, kao i Židovska općina u Zagrebu, nalaze pred istim problemom izgradnje novih prostora u kojima bi mogli nastaviti uspješno djelovanje.

Ognjen Kraus podsjetio je da je sinagoga u središtu Zagreba srušena 1942. godine i da postoji velika potreba da Židovska općina dobije ne samo svoj hram, nego i kulturno središte koje će njegovati židovsku kulturu i religiju, a isto tako biti otvoren i za ostala kulturna zbivanja grada Zagreba. Zahvalio je dekanu Paraću i mladim glazbenicima na ovom izuzetnom daru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Aluna Francisa, gosta iz Velike Britanije, uz solističke nastupe Filipa Faka, Krunoslava Marića (violina) i Luke Šulića (violončelo), izveo je uvertiru opere Porin Vatroslava Lisinskog, Beethovenov koncert za violinu, violončelu, glasovir i orkestar u C-duru, op. 56. U drugom dijelu dobrotvornog koncerta mladi glazbenici izveli su V. simfoniju u E-molu, op. 64, Čajkovskog.

Uz brojnu publiku u dvorani Lisinski bili su nazočni profesori i studenti Muzičke akademije, članovi zagrebačke Židovske općine, Poglavarstva grada Zagreba te supruga hrvatskoga predsjednika Milka Mesić.

Ciklus dobrotvornih koncerata za sinagogu počeo je prošle godine glasoviti trio Julian Rachlin, Itamar Golan i Misha Maisky.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara