Zagreb: Konferencija "Zagreb-Sarajevo-Beograd prema Europi"

REGIONALNA jednodnevna konferencija "Zagreb-Sarajevo-Beograd prema Europi", na kojoj se razmatra inicijativa o pristupanju Sporazumu o međuetničkoj toleranciji, održava se u petak u Zagrebu.

Konferencija o suradnji glavnih gradova i toleranciji među ljudima i narodima u "Daytonskom trokutu" okupila je predstavnike gradova i civilnih organizacija Zagreba, Sarajeva i Beograda.

Christian Schultz, ravnatelj zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj - jedne od suorganizatora ovog skupa, uz zagrebačku Gradsku skupštinu, Centar za regionalizam iz Novog Sada i Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba - rekao je u uvodnom izlaganju da će zaklada poduprijeti svaku takvu inicijativu kojoj je cilj suradnja i tolerancija među zemljama u jugoistočnoj Europi.

Zamjenik direktora Ureda OESS-a u Hrvatskoj Robert Becker istaknuo je kako u ovoj regiji suradnja ne samo da je moguća nego se već i realizira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranju konferencije nazočili su i Maja Razović Kocijan, savjetnica za kulturu u Uredu Predsjednika RH - u ime predsjednika Stjepana Mesića, te državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević, u ime hrvatske Vlade i premijera Ive Sanadera osobno.

Unatoč medijskim najavama da će na konferenciji biti potpisan sporazum o međuetničkoj toleranciji, koji je nastao na inicijativu Centra za regionalizam iz Novog Sada, to nije realizirano. Kako je pojasnila predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković Gruden, ovaj sporazum mora prvo proći proceduru u Gradskom poglavarstvu i Skuštini koja bi mogla potrajati dva mjeseca, a slična je situacija i u Skupštini grada Sarajeva.

(Hina) kga rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara