Zagreb: obnova kulturnih spomenika - crkava i palača na gornjem gradu u 2004.

Na zagrebačkom Gornjem gradu ove će godine biti puno radilišta: od crkve sv. Marka s istoimenim trgom i grkokatoličke crkve sv. Ćirila i Metoda do kule Lotrščak, Vranicanijeve poljane, Strossmayerova šetališta, parka Grič i dviju palača: Kulmer i Balbi, istaknuo je zamjenik pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak.

"Gornji Grad i Kaptol spomenički su nam najvažniji. To je naša legitimacija kao zavoda, ali i našeg grada, jer je tu koncentracija najvažnijih spomenika koji se tiču povijesti Zagreba", rekao je Silvije Novak. Napomenuo je da se svakako nastavljaju i radovi u Oktogonu u Ilici te da je u pripremi dokumentacija za radove na obnovi spomeničke baštine na donjogradskim trgovima i "zelenoj potkovi".

Dok je u unutrašnjosti crkve sv. Marka potrebno još urediti zidove, na južnom portalu crkve, najznačajnijem srednjovjekovnom portalu u kontinentalnoj Hrvatskoj, predstoje veliki radovi jer je portal u lošem stanju, ustvrdio je Novak te je dodao da će se ove godine krenuti i s radovima na zapadnom portalu, nasuprot Banskim dvorima.

Ovoga će ljeta također započeti uređenje plohe Markova trga. Oko 3600 četvornih metara bit će uređeno i popločeno, odnosno pokockano kamenim kockama, dijelom dobivenih nakon obnove Ulice Republike Austrije.

Svoj red na obnovu dočekala je i gornjogradska crkva sv. Ćirila i Metoda, dosad najzapuštenija u gradu. Fasada te crkve nije se obnavljala od 1936., a već 10 godina postavljena je zaštitna skela da kamenčići i žbuka koji padaju sa zvonika ne bi nekoga ozlijedili, napomenuo je Novak i dodao da su novac za obnovu osigurali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Premda je dio Zakmardijevih stuba i dio Strossmayerova šetališta obnovljen, radovi se i dalje nastavljaju na sanaciji potpornog zida i obnovi staze. To najstarije zagrebačko šetalište uređeno je 1818., aleja kestenova zasađena 1853. postoji i danas, a karakteritični kandelabri jedan su od simbola Zagreba.

Na Vranicanijevoj poljani, između kule Lotrščak i Državnog hidrometeorološkog zavoda, nastavljaju se arheološki radovi na istraživanju srednjovjekovnog gradskog bedema u dužini od 70 metara, ostataka gotičke kapele sv. Marije s grobljem, kapucinskog samostana i nekadašnjeg pavlinskog majura iz 17. stoljeća. Ta će istraživanja ujedno omogućiti sanaciju višestruko oštećenog gradskog bedema koji se veže na kulu Lotrščak uz Vranicanijevu poljanu i Strossmayerovo šetalište, kaže Novak. Osiguran je novac i za obnovu kule Lotrščak kojoj će stručnjaci Zavoda vratiti nekadašnji izgled i izvornu strukturu pročelja kakva je bila prije nego što su 1979. fasade ožbukane na krivi način i ugrađeni krivi detalji, kaže Novak. Nastavljaju se i arheološka istraživanja u parku Grič.

S obnovom kasnobaroknog pročelja na palači Kulmer na Katarinskom trgu istražit će se tragovi starije ranobarokne palače i postaviti stari dvojezični naziv trga: "Trg sv. Katarine - h. Katharina PlatS".

Na palači Balbi obnovit će se dvorišni zid s kasnobaroknim portalom i plohe dvorišta s bunarom iz 18. stoljeća koji je zasut i oštećen. Predviđeno je i krajobrazno uređenje dvorišta i staza kako bi se palača s dvorištem i bunarom prezentirala primjereno svom značenju.

Na Jezuitskom trgu u tijeku je obnova fontane i brončane skulpture "Ribar" koja je devastirana i izvan funkcije je bila 20-ak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Donjem gradu nastavljaju se radovi u Oktogonu, odnosno u pasažima, Iličkom i prema Cvjetnom trgu s tim da je prioritet sanacija krovova koji već godinama prokišnjavaju. Najviše će iznenaditi originalna oslikana stakalca na stropu u prolazima, uklonjena prije 40-ak godina, kojima smo "ušli u trag", rekao je Novak napominjući da će to biti lijep i vidljiv zahvat u samom središtu grada.

Bit će uređen i kameni postament na spomeniku J.J. Strossmayera, uređen parkovni parter na Trgu maršala Tita sukladno povijesnoj matrici, sanirana fontana Gljiva na Trgu N.Š. Zrinjskog.

U parku Maksimir na redu je obnova tzv. Švicarske kuće.

Obnova katedrale, koja traje već 10-ak godina, ide dalje, a ove će se godine, osim radova "na visini", započeti s obnovom glavnog portala, rekao je Novak napominjući da je Zagrebačka nadbiskupija tu glavni investitor, uz sufinanciranje Grada.

Zgrade Glavnog kolodvora i Zapadnog kolodvora obnavljaju "Hrvatske željeznice" i obje su trenutačno u rekonstrukciji, a ide i rekonstrukcija zgrade Uprave željeznica iz 1903. Planira se urediti i unutrašnjost zgrade Glavnog kolodvora nakon neuspjele obnove 1986. pa bi kolodvorska zgrada trebala tako dobiti i nove sadržaje.

Tvrtka "Agrokor" nanovo podiže dvorac Kulmer, a tvrtka "Lura" uređuje vilu Okrugljak.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture prati i program Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva vezano uz obnovu gradskih pročelja, a godišnje odobri i nadzire obnovu 20 do 30 fasada.Piše: Đurđa Beraković

(Hina) xbdj ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara