zagreb: osnovano hrvatsko-armensko društvo prijateljstva

Hrvatskoarmensko društvo prijateljstva utemeljeno je večeras u Zagrebu s namjerom promicanja kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje između hrvatskoga i armenskoga naroda te njegovanja prijateljstva.L

Na osnivačkoj skupštini održanoj u zagrebačkome Muzeju Mimari za predsjednika Društva izabran je Mirko Ljubičić. Potpredsjednica Društva za područje kulture rođena je Armenka Naira Astaryan, potpredsjednik za znanost Igor Jukić a za gospodarstvo Tadija Barbarić.

Predsjednik Koordinacije društava prijateljstva u Hrvatskoj Andrija Karafilipović rekao je da je Hrvatsko-armensko društvo zapravo 118. društvo prijateljstva osnovano od stvaranja samostalne hrvatske države što je, smatra, i vrijedan prinos suradnji Republike Hrvatske sa svijetom.

Karafilipović je istaknuo i neke planove te programe na koje će Hrvatsko-armensko društvo odmah koncentrirati. Tako je spomenuo da će Društvo nastojati organizirati predavanje armenskoga veleposlanika akreditiranoga u Grčkoj koji je zadužen za Republiku Hrvatsku kako bi se hrvatska javnost što bolje upoznala s prošlošću i sadašnjošću Armenije - površinom i brojem stanovnika malene zemlje s dugom i često teškom poviješću, ali zemljom bogate kulture i s brojnom dijasporom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim približavanja armenske kulture i znanosti Hrvatskoj i razvijanja gospodarske te turističke suradnje, Društvo će se uključiti i u izgradnju objekta u Rovinju koji je namijenjen djeci stradaloj od mina tijekom i poslije Domovinskoga rata. Društvo će organizirati dobrotvorni bal s aukcijom umjetničkih djela prihod kojega će u potpunosti biti namijenjen spomenutoj svrsi.

Pijanistica Naira Astaryan koja već neko vrijeme živi i radi u Hrvatskoj istaknula je, govoreći o armenskoj povijesti i sadašnjosti, da armenski i hrvatski narod imaju sličnu sudbinu kao mali narodi koji opstaju zahvaljujći svojoj kulturi, pismenosti i talentima, a ne broju i moći.

Pozivu na osnivačku skupštinu Hrvatsko-armenskoga društva, među ostalima, odazvali su se i saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac i ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara