Zagreb: otkrivena ilegalna punionica lažne vegete

Zagrebačka policija otkrila je na području Sesveta ilegalnu punionicu krivotvorene "Podravkine" vegete i uhitila trojicu muškaraca.

Punionica je otkrivena prekjučer nakon dvomjesečne akcije praćenja osumnjičenih, a u njoj je pronađeno 17,5 tona lažne vegete.

Sumnja se da su uhićeni, dvojica Đakovčana i Zagrepčanin, uspjeli na ilegalnom tržištu prodati oko 18,5 tona i zaraditi najmanje 800.000 kuna.

Policija je utvrdila da su krivotvorenu vegetu pripremali iz začinske smjese za jelo pod nazivom "Dafinka", uvezene lani iz Makedonije, a potom je pakirali u ambalažu vrlo sličnu originalnoj "Podravkinoj".

Policija i stručnjaci "Podravke" zajednički tragaju za kupcima lažne vegete i tvrtkama koje su proizvele krivotvorenu ambalažu.

Za sada se ne zna je li vegeta završila samo na štandovima ili i u trgovačkim lancima, kažu u zagrebačkoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trojica osumnjičenih uhićeni su u trenutku utovara vegete u kamion, a nakon kriminalističke obrade privedeni su u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda. Sumnjiče se za tri kaznena djela; povredu prava industrijskog vlasništva i neovlaštenu uporabu tuđe tvrtke, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i utega, te obmanjivanje kupaca.

U policiji kažu da su od ranije poznati po sličnim kaznenim djelima, no nisu im otkrili identitet.

Za sada je nepoznato i od koga su u Makedoniji lani kupili 36 tona "Dafinke" i ambalažu, odnosno vrećice od 250 grama u koje su pakirali lažnu vegetu.

Pronađena je i deklaracija o uvozu "Dafinke" iz tvornice Vitaminka iz Prilepa na kojoj je kao uvoznik navedena tvrtka Realmont.

Za kazneno djelo povrede prava industrijskog vlasništva moguća je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, za krivotvorenje znakova za obilježavanje roba od tri mjeseca do pet godina, a za obmanjivanje kupaca novčana ili jednogodišnja zatvorska kazna.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara