Zagreb: Otvoren prvi festival znanosti u Hrvatskoj

Prvi festival znanosti u Hrvatskoj jednotjednu priredbu kojoj je cilj pridonijeti uspostavi dijaloga između znanosti i javnosti, otvorio je večeras u Tehničkome muzeju dr. Esad Prohić, izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića i njegov savjetnik za znanost, obrazovanje i zaštitu okoliša.

Po Prohićevim riječima, ta znanstvena i kulturna priredba koja će se od 12. do 18. svibnja održati u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, važna je i za promidžbu znanosti. Jer, smatra Prohić, promidžba je izgleda i jedino područje na kojemu je znanost do sada "zakazala".

Poticaj za održavanje Prvoga festivala znanosti u Hrvatskoj dao je Britanski kulturni savjet (British Council) u Zagrebu, koji ga je i organizirao zajedno s Tehničkim muzejom te Ministarstvom znanosti i tehnologije.

Direktor British Councila Roy Cross na večerašnjoj je svečanosti istaknuo kako je, osim dijaloga znanosti i javnosti, važno da svi mi koji činimo tu javnost budemo doista svjesni da je znanost važna za "sve naše budućnosti", odnos za budućnost uopće.

Za ovotjedni prvi festival znanosti u Hrvatskoj ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego nada se da će biti prva u nizu sličnih priredaba koja će i hrvatske porezne obveznike uvjeriti da perspektive svake zemlje, pa tako i Hrvatske, izravno ovise o ulaganjima u znanost i pamet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se ministar znanosti i nada da će hrvatska javnost jasnije uvidjeti potrebu većih ulaganja u znanost, dodajući da će nadležno ministarstvo sustavno raditi na njezinoj popularizaciji.

Ravnateljica Tehničkoga muzeja Božica Škulj izrazila je pak nadu da će nadležne institucije hrvatske države i grada nastaviti podupirati takve i slične priredbe. Jer, istaknula je, Tehnički muzej će učiniti sve što može da ta priredba postane tradicionalna.

Suorganizatori Prvoga festivala znanosti u Hrvatskoj su Društvo matematičara i fizičara Rijeka i sekcije Hrvatskoga prirodoslovnog društva. Održavanje priredbe potpomogli su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba te Ministarstvo kulture.

Prvi dana Festivala prošao je u znaku jednodnevne radionice na kojoj je u Tehničkome muzeju oko 250 zagrebačkih gimnazijalaca, pod vodstvom britanskoga znanstvenika Greamea Jonesa, izgrađivalo molekulu DNA (deoksiribonukleinske kiseline) te predavanja znanstvenika Miroslava Radmana, član Francuske akademije znanosti. U predavanju pod nazivom "Mi i naša DNA" Radman je govorio o nekim pitanjima i dilemama koje se postavljaju kad je riječ o budućim istraživanjima ljudske DNA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara