Zagreb: Otvorena izložba "perzijski sagovi"

NA IZLOŽBI "Perzijski sagovi" otvorenoj večeras u Muzeju Mimari izloženo je 27 starih i novih sagova koji svjedoče o neprekinutoj tradiciji proizvodnje toga umjetničkog predmeta u Iranu dugoj dva i pol tisućljeća.

Izložba je ostvarena u suradnji veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu, Hamida Hajeba, vlasnika poduzeća Behruz tepisi iz Zagreba i Muzeja Mimara. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i islamskog usmjeravanja Islamske Republike Iran.

Po riječima ministra kulture Antun Vujića koji je otvorio izložbu, taj kulturni događaj potiče i nas u Hrvatskoj koji često, a kako je rekao, i s pravom smatramo da se nalazimo na "razmeđu svjetova", na razmišljanje o Iranu kao "svijetu između svjetova i sponi civilizacija". Izrazio je zadovoljstvo i zbog danas potpisanoga programa kulturne suradnje između Hrvatske i Irana za razdoblje od 2003. do 2005. koji uključuje suradnju i na područjima glazbe, muzejske djelatnosti, kazališta, filma i književnosti. Vujić je tako najavio skoru izložbu hrvatskog kipara Ivana Kožarića u Teheranu, te izložbu iranske minijature u Zagrebu.

Zamjenik ministra kulture Irana Morteza Kazemi istaknuo je pak važnost koju ima kultura u suradnji dviju zemalja, dodavši da su umjetnici oni koji su uvijek "na prvoj liniji" kad je riječ o jačanju i produbljivanju komunikacije između kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazemi je izrazio posebno zadovoljstvo što su večerašnje otvorenje uveličale gospođa Milka Mesić, supruga hrvatskoga Predsjednika te ženski ansambl "Naghme" čije su članice posebice za tu prigodu doputovale iz Teherana i izvele odabrane kompozicije iranske klasične glazbe i narodne napjeve u ljestvicama shur i esfahan.

Riječ je o svjetski glasovitome ansamblu u sastavu - Azar Hashemi (voditeljica i skladateljica koja svira tradicionalno iransko glazbalo santur), Roja Jazdanseta (def) i Shima Bolukifar na instrumentu kamane.

Perzijski sagovi jedna su od rijetkih ljudskih tvorevina koje i danas pobuđuju iznimno zanimanje, rekla je autorica izložbe Anica Ribičić-Županić, kustosica zbirke orijentalnih sagova Muzeja Mimara. Osim toga, istaknula je, perzijski sagovi su i sinonim za orijentalni sag a pozornost plijene besprijekornom kvalitetom. Ljepotu izloženih sagova iznimno kvalitetne izradbe, bogate i raznovrstne ornamentike od kojih je sedam iz zbirke orijentalnih sagova Muzeja Mimara izrađenih u razdoblju od 17. do 20. st. a 20 je novih sagova, zainteresirani mogu vidjeti do 29. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara