zagreb: otvorena izložba radova arhitekta nevena šegvića "skice 1935.-1992."

Zagrebačkoj je publici večerašnjom izložbom "Skice 1935.1992." u galeriji "Forum" predstavljen opus hrvatskog arhitekta Nevena Šegvića, odnosno umjetnikovi radovi nastali u vremenu od 1935. do 1992.

Izloženo je 50-ak skica i studija u različitim tehnikama: tuš/pero, olovka u boji na papiru, olovka na papiru, tuš na papiru i tuš, boja.

Ravnatelj galerije "Forum" Milan Bešlić, otvarajući izložbu, ocijenio je da je Neven Šegvić jedan od najznačajnijih arhitekata druge polovice 20. stoljeća.

Naglasio je kako je Šegvić kao profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu odgojio brojne generacije arhitekata, kako govornom, tako i pisanom riječju.

Neven Šegvić rođen je 1917. u Splitu. Nakon mature na splitskoj Tehničkoj školi upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, te se nakon diplome vraća u Split i sudjeluje u antifašističkom pokretu. Poslije oslobođenja postaje prvi urednik "Slobodne Dalmacije". Godine 1946. počinje raditi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao asistent i tamo ostaje do umirovljenja 1987.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Šegvić dobitnik je nekoliko najviših priznanja - nagrada "Viktor Kovačić" i "Vladimir Nazor".

U listopadu 1991. Neven Šegvić piše potresni tekst "Protest hrvatskih arhitekata" u posebnom broju časopisa "Čovjek i prostor" i "Arhitektura". Umro je u Solitu 1992.

Izložba "Skice 1935.-1992." otvorena je do 14. studenoga.

(Hina) sdju sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara