zagreb: otvorena izložba u kabinetu grafike hazu-a

U Kabinetu grafike HAZUa večeras je u Zagrebu otvorena izložba grafika Martina Rote Kolunića i Natalea Bonifacia koju je priredio Milan Pelc.

Tridesetak izloženih grafika potječe iz raznih hrvatskih zbirka.

Muzejska savjetnica Kabineta grafike Margarita Sveštarov-Šimat napomenula je kako je izložbom pokazan tek dio rasute baštine starih hrvatskih majstora čija je dragocjena građa - više stotina bakroreza i bakropisa - pohranjena u grafičkim zbirkama i knjižnicama diljem svijeta.

Dvojica majstora bakrorezaca Rota Kolunić i Bonifacio reproducirali su slike slavnih renesansnih slikara, izrađivali portrete habsburških vladara i zemljovide.

Kabinet grafike HAZU-a izložbom nastoji upozoriti na pripadnost i udio hrvatske kulturne i umjetničke baštine u velikom renesansnom i manirističkom europskom nasljeđu.

Autor izložbe Milan Pelc, jedan od vodećih hrvatskih poznavatelja grafike, osobito starih majstora, kazao je da se grafički listovi odnosno knjige s ilustracijama te dvojice grafičara čuvaju u najvažnijim javnim grafičkim zbirkama i knjižnicama u Hrvatskoj. Tako se mogu naći u Bogišićevoj grafičkoj zbirci u Cavtatu, Županijskom muzeju u Šibeniku, splitskom Arheološkom muzeju, Kabinetu grafike HAZU-a, Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Osim radova Rote i Bonifacia izložen je i rad šibenskog zlatara Oracia Fortezze (oko 1530.-1596) gravirani mjedeni umivaonik koji se već 20-ak godina čuva u Šibeniku.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara