Zagreb: otvorena izložba "Ulomak do ulomka - Izbor keramike iz Dioklecijanove palače"

Izložbu "Ulomak do ulomka Izbor keramike iz Dioklecijanove palače" večeras su u Muzeju grada Zagreba zajedno otvorili zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i gradonačelnik Splita Miroslav Buličić, istaknuvši da taj kulturni događaj pridonosi i jačanju suradnje između dva najveća hrvatska grada.

Promicanju kulturne i međugradske suradnje aktivno su pridonijeli zagrebački i splitski Muzej grada koji su zagrebačkoj publici predstavili izbor keramike iz Dioklecijanove palače u Splitu.

Ostatci te keramike "ugledali su svjetlo dana" nakon prvih ozbiljnijih arheoloških istraživanja i iskopavanja jugoistočnoga dijela Dioklecijanove palače potaknutih kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća zbog problema statičke ugroženosti dijela građevine povijesne jezgre. Ta su istraživanja zaokružena zajedničkim američko-jugoslavenskim arheološkim iskopavanjima koja su trajala od 1968. do 1974.

Tijekom tih prvih sustavnih istraživanja prvi put je ekipa stručnjaka različitih znanstvenih profila radila na detaljnoj obradi svih nalaza pronađenih na lokalitetu, bez obzira na njihovu vremensku pripadnost.

Pronađeno je obilje materijala koji je najvećim dijelom bio potpuno fragmentiran. Nakon više od dvije godina sustavnoga rada autorica izložbe Helga Zglav-Martinac, muzejska savjetnica u splitskome Muzeju grada, "ukomponirala je" oko osam tisuća originalnih fragmenata, objasnio je ravnatelj Muzeja grada Splita Goran Borčić.

Zaštićene u staklenim vitrinama i postavljene po zamisli autora likovnoga postava arhitekta Željka Kovačića sada ih može vidjeti i zagrebačka publika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi put izložba je postavljena u Muzeju grada Splita pred nekoliko godina, a do sada su je mogli vidjeti i posjetitelji u nekoliko hrvatskih i talijanskih gradova, podsjetio je Borčić.

Dodao je da je "gostovanje" Muzeja grada Splita u Zagrebu zapravo uzvrat za prošloljetnu izložbu "Stereoskopska fotografija" Muzeja grada Zagreba pred splitskom publikom.

Borčićev zagrebački kolega - ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić nada se da će večerašnja izložba zapravo potaknuti dva grada na još bolju suradnju koja, smatra Ivić, nije dostatna, a vjeruje da će biti poticajna i za suradnju s drugim gradovima u Hrvatskoj.

Jer, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Zagreba, suradnja na međunarodnoj razini bolja je od one na međugradskoj razini.

Potporu priređivanju izložbe dali su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba, a bit će otvorena tijekom travnja i svibnja.

(Hina) xip yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara