Zagreb - počela lokalna konferencija "Uloga civilnog društva u sprječavanju sukoba i izgradnji mira"

Dvodnevna konferencija nevladinih udruga iz središnje Hrvatske o ulozi civilnog društva u sprječavanju sukoba i izgradnji mira počela je danas u Zagrebu. L

Na konferenciji se okupilo 30-ak predstavnika nevladinih udruga koji će u radionicama obrađivati četiri teme - izgradnju mira i sprječavanje sukoba u integracijskim procesima, oblike suradnje društvenih sektora u izgradnji mira i sprječavanju sukoba, edukaciju mladih o izgradnji mira i sprječavanju sukoba, te temu o ulozi medija u izgradnji mira i sprječavanju sukoba.

Konferenciju organizira nevladina udruga Nansen Dijalog Centar (NDC) Osijek u suradnji s Centrom za mirovne studije "Mali korak" iz Zagreba i Hrvatskim helsinškim odborom (HHO) iz Karlovca.

Zagrebačka je treća lokalna konferencija, prije nje održane su konferencije za područja Slavonije i Dalmacije, rekla je voditeljica projekta Nikolina Svalina iz NDC Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navela je da će predstavnici svih triju lokalnih konferencija sudjelovati na nacionalnoj konferenciji, koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu i na koju će biti pozvani i predstavnici Vlade, Hrvatskog sabora i stranaka radi donošenja preporuka nacionalne strategija djelovanja u izgradnji mira.

U studenom će se održati regionalna konferencija u Igalu u Crnoj Gori, na kojoj će sudjelovati predstavnici svih država, osim Slovenije, nastalih raspadom bivše Jugoslavije, te predstavnici Bugarske i Albanije, rekla je Svalina.

"Želimo poboljšati suradnju i razviti zajedničku platformu djelovanja jer mislimo da su udruge civilnog društva do sada dosta toga napravile u izgradnji mira, ali da se bez planskog pristupa i strateškog djelovanja ne može ići dalje. Da bi se to postiglo, potrebno je uključiti i institucije države i lokalne samouprave, medije i međunarodne organizacije", rekla je Svalina.

(Hina) xbma yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara