zagreb: potpisan novi ugovor o srednjoeuropskoj sveučilišnoj suradnji - ceepus II

Novi ugovor u sklopu Srednjoeuropskoga programa razmjene za sveučilišne studije CEEPUS II potpisali su danas u Zagrebu ministri i visoki dužnosnici devet europskih zemalja članica CEEPUSa za petogodišnje razdoblje koje će početi 1. siječnja 2005.

Potpisivanje tog ugovora bilo je jedan od osnovnih razloga devetog sastanka ministara i visokih dužnosnika devet zemalja članica CEEPUS-a: Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, održanog tijekom vikenda u zagrebačkome hotelu Sheratonu u organizaciji hrvatskog ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege i glavne tajnice Središnjeg ureda CEEPUS-programa u Beču Elisabeth Sorantin.

Hrvatska je do danas predsjedala CEEPUS-om, a odlukom visokih predstavnika zemalja članica na zagrebačkoj ministarskoj konferenciji, tu je dužnost preuzela Poljska, pa će umjesto hrvatskoga ministra znanosti tu dužnost u jednogodišnjemu razdoblju obnašati poljska ministrica prosvjete i športa Krystyna Lybacka.

Na svečanom potpisivanju nakon ministarske konferencije ministar Flego objasnio je novinarima zašto sudionici konferencije smatraju zagrebački sastanak važnim.

Tako je, osim potpisivanja novog ugovora, ministar Flego istaknuo da je prvi put od 1995., kada je počeo CEEPUS, dodijeljena Ministarska nagrada izvrsnosti (The Minister´s Prize of Excellence), koja je pripala Mađarskoj, i to za CEEPUS-ov ´mrežni´ program H-076 - ´Učenje i podučavanje bioanalize´ (Teaching and Learning Bioanalysis) u kojemu sudjeluje 15 instituta i odsjeka s 14 sveučilišta iz sedam zamalja članica CEEPUS-a.

Koordinatoru tog projekta, profesoru Sveučilišta u Pečuhu Ferencu Kilaru danas je ministar Flego i uručio prvu Ministarsku nagradu izvrsnosti. Laureat Kilar je, osim zahvale, istaknuo da je bioanaliza važna grana znanosti koju treba sustavno unapređivati i koja ima veliku budućnost.

Po riječima ministra Flege, visoki dužnosnici devet zemalja CEEPUS-a odlučili su da će i u petogodišnjemu razdoblju od 1. siječnja 2005. dužnost glavne tajnice Središnjeg ureda u Beču povjeriti dosadašnjoj glavnoj tajnici Elisabeth Sorantin.

Flego je posebice zahvalio Austriji zato što od svih zemalja članica najviše podupire CEEPUS-program i njegove aktivnosti.

Kao jednu od osnovnih aktivnosti na kojima će se raditi u sklopu danas potpisanog ugovora CEEPUS II ministar Flego istaknuo je zajedničke programe koji će završavati dodjelom zajedničkih diploma (joint degree) ili dvostrukih diploma (double degree) sveučilišta koja sudjeluju u tim programima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara