Zagreb: Potpisani ugovori o nabavci 70 niskopodnih tramvaja

PET UGOVORA o nabavci 70 niskopodnih tramvaja u Zagrebu danas je svečano potpisano u gradskoj palači Dverce.

Ugovor o kreditu od 111,9 milijuna eura na 15 godina između Zagrebačkog električnog tramvaja i Hrvatske banke za obnovu i razvoj potpisali su direktor ZET-a Julijus Pevalek i predsjednik te član Uprave HBOR-a Anton Kovačev i Krešimir Leko. Jamstvo HBOR-u u ime Grada Zagreba potpisala je gradonačelnica Vlasta Pavić.

Prvi niskopodni tramvaj na gradskim će se ulicama moći vidjeti za dvije godine, a proizvest će ga hrvatski konzorcij Crotram u kojem su tvrtke ´Končar´, ´Gredelj´ i ´Đuro Đaković´, rečeno je na svečanosti potpisivanja ugovora.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je zahvalila svim potpisnicima na angažmanu na projetku od velikog značaja za Zagreb, ali i za Hrvatsku. ´Bit će to velik iskorak jer su tramvaji prilagođeni osobama s invaliditetom´, rekla je gradonačelnica izrazivši nadu da će se tramvaji svidjeti Zagrepčanima i da će se u njima ugodno voziti.

Direktor ZET-a Julijus Pevalek je naglasio da će tramvaji biti izrađeni po najmodernijoj tehnologiji dodajući da će Zagreb dobiti uslugu prijevoza kakvu zaslužuje kao europska metropola.

Napomenuo je da se tim projektom u Zagreb vratila proizvodnja tramvaja koja je uvozom čeških tramvaja 1976. zamrla.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev je naglasio da je današnjim ugovorom HBOR pokazao da je zaineteresiran za zaštitu domaćih proizvođača i njihov izlazak na inozemno tržište, a voditelj konzorcija Crotrama Darinko Bago je naveo da će se proizvodnja tramvaja nastaviti i po završetku 70 niskopodnih tramvaja za Grad Zagreb.

Potpisani su i Ugovor između HBOR-a te Zagrebačke i Privredne banke o ustupanju dijela kredita iz Ugovora o kreditu između ZET-a i HBOR-a, Ugovor o uputi između HBOR-a, ZET-a i Končar - Inženjeringa za energetiku i transport i Ugovor o isporuci 70 niskopodnih tramvaja TMK 2200 između ZET-a i Crotrama.

Svečanom potpisivanju bio je nazočan i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i predstavnici zagrebačkih gradskih vlasti Morana Paliković-Gruden, Milan Bandić i Stipe Tojčić.

Novi tramvaj bit će dugačak 31,5 metar, širok 2,30 metra, a visok 3,40 metra. Imat će 43 mjesta za sjedenje i 265 za stajanje (6,66 osoba na četvorni metar), a najveća brzina vozila bit će 70 km/h.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara