zagreb - predstavljena "antologija anarhizma"

"Antologija anarhizma" Višeslava Kirinića, prvi zbornik tekstova o anarhizmu objavljen u Hrvatskoj, predstavljen je večeras u Zagrebu.

Antologija u izdanju Naklade MD na 440 stranica donosi 23 teksta 18 autora od Williama Godwina (1756-1836) do živućih Murraya Bookchina (1921) i Noama Chomskog (1928). Najzastupljeniji je Ukrajinac Nestor Mahno (1889-1924), koji je prvi put objavljen u hrvatskom prijevodu.

Predstavljač Zoran Roško ocijenio je zbornik dragocjenim prilogom upoznavanju s anarhističkim idejama i modelima mišljenja, ali i njemu graničnim zonama kao što su religija, umjetnost i filozofija.

Predavač političke filozofije Nenad Puhovski smatra da je anarhizam uvijek bio teorijski superioran kao negacija, ali je svaki ozbiljniji pokušaj njegove realizacije "osramotio" ideju.

Anarhizam se zauzima za političku zajednicu jednakih ljudi, a realni ljudi ne mogu biti jednaki. Građanski neposluh i dovođenje autoriteta u pitanje najuspješniji je zahtjev anarhizma, kazao je Puhovski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višeslav Kirinić napomenuo je da je izraz anarhizam i danas pogrešno istoznačnica s kaosom, razaranjem i nerijetko terorizmom. Zapravo, kazao je on, to je slobodarsko mišljenje koja napada različita mjesta svih oblika moći nametnutih ljudskoj slobodi.

Priređivač antologije smatra da je anarhizam po definiciji višesmjeran i bez središta. U svakom slučaju on ne postoji kao neki zaokružen politički sustav, kazao je Kirinić.

Višeslav Kirinić (Zagreb 1977.) studira filozofiju i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i prevodi tekstove za radio časopise.

"Najbliža" antologija anarhizma izišla je 1986. u Ljubljani. Priredio ju je profesor na tamošnjem sveučilištu Rudi Rizman, a predgovor je napisao Noam Chomsky.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara