zagreb- predstavljena knjiga zdravka gavrana: ivan pavao II suvremeni svijet i kraljevstvo božje

U Dominikanskom samostanu u Zagrebu javnosti je večeras predstavljena knjiga Zdravka Gavrana "Ivan Pavao II. suvremeni svijet i kraljevstvo Božje".

Autor je knjigu posvetio trećem pastirskom pohodu Svetog Oca Hrvatskoj. Nakladnik je Samostan Kraljice Sv. Krunice.

U knjigu su uvršteni Gavranovi tekstovi koje je objavljivao u Glasu Koncila, Crkvi u malom (glasilo Župe Kraljice Sv.Krunice iz Zagreba), katoličkom listu MI. Tekstovi su napisani od 1986. do ove godine. Autor u uvodu napominje, da je to izbor njegovih vjerski nadahnutih članaka ogleda i razmatranja koji se odnose na suvremene izazove ili na trajnije kršćanske, katoličke, opće ljudske i hrvatske teme. Po Gavranovim riječima, težište knjige je na pojmu spasenja, odnosno stanju u današnjem hrvatskom društvu i Crkvi u odnosu prema situaciji u svijetu.

Gavran je naglasio važnost trećeg Papina pohoda Hrvatskoj, koji je za naš narod bio i ostao veliko ohrabrenje i na nama je, dodao je, da slijedimo i provodimo u život poruke što nam ih je uputio Sveti Otac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Franjo Šanjek je govorio o važnosti knjige pripomenuvši kako je Ivan Pavao II. vizionar, apostol siromašnih i obespravljenih. Uz ostalo je istaknuo, veliku ulogu Svetog Oca u priznavanju Republike Hrvatske u siječnju 1992. Šanjek je podsjetio na dva pastoralna pohoda Svetog Oca 1994. i 1998., a posebno se osvrnuvši na ovaj treći pohod. Na svojim brojnim putovanjima Ivan Pavao II. propovjeda univerzalno bratsko zbližavanje naroda i kultura poštujući njihova duhovna bogatstva kao baštinu cijelog čovječanstva, što je istinski pojam katoliciteta na kojem Crkva inzistira od svojih početaka, naglasio je akademik Franjo Šanjek.

O knjizi je govorio i povjesničar književnosti Vlado Lončarević, a autoru se zahvalio provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. p. Frano Prcela.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara