Zagreb Pride: E-građani postali novi diskriminirajući alat vlade HDZ-a

Zagreb Pride: E-građani postali novi diskriminirajući alat vlade HDZ-a
Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

MINISTARSTVO UPRAVE uslugom e-prijava vjenčanja, kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured i koja isključuje one koji žele sklopiti životno partnerstvo, novi je alat kojim vlada HDZ-a diskriminira, poručila je udruga Zagreb Pride.

U priopćenju stoji da se takvim postupkom svjesno stvaraju kategorije građanki i građana višeg i nižeg reda. 

Podsjetivši da je ministar uprave Ivan Malenica objavio kako je uvedena usluga e-prijava vjenčanja, kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, izrazili su negodovanje jer usluga nije dostupna osobama koje žele sklopiti životno partnerstvo osoba istoga spola. 

"Time je gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri", naglasili su.

Sustavno zatiranje LGBTIQ prava?

Podsjetili su kako zakon nedvosmisleno navodi kako je "životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola". "Također, u nizu članaka Hrvatski sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim", ističe se.

Dodaje se i da životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi. Imaju ista prava i obveze u pogledu bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice… što je jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja prema životnim partnerima u odnosu na bračne.

"Boji li se Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj", pitaju iz Zagreb Pridea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara