Zagreb: Pripadnici nacionalnih manjina mogu provjeriti popis birača do 4. svibnja

PRIPADNICI nacionalnih manjina koji će u Zagrebu glasovati 18. svibnja na lokalnim izborima za članove vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina mogu u područnim uredima do 4. svibnja provjeriti jesu li na popisu birača, kao i svoje podatke iz tog popisa.

Rekao je to predsjednik zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Božidar Rumenjak na prvoj konferenciji za novinare tog povjerenstva zaduženog za provedbu izbora u Zagrebu.

Za vijeća nacionalnih manjina s po 25 članova glasovat će Albanci, Austrijanci, Bošnjaci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Romi, Slovenci i Srbi. To su manjine koje u Zagrebu imaju 500 i više svojih predstavnika, osim Austrijanaca, kojih je u Zagrebu manje, ali tu će im biti jedino biračko mjesto za cijelu Hrvatsku. Prema popisu stanovništva iz 2001. u Zagrebu su najbrojnije manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenaci i Albanci.

Za svog predstavnika moći će glasovati i šest nacionalnih manjina kojih je po popisu stanovništa iz 2001. u Zagrebu više od 100, a manje od 500, a to su: Nijemci, Rusini, Slovaci, Talijani, Ukrajinci i Židovi.

Biračka mjesta bit će određena najkasnije do 9. svibnja, najavljeno je na konferenciji za novinare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina imat će savjetodavnu ulogu u pitanjima koja se na lokalnoj razini tiču manjina tj. ostvaruje im se zakonsko pravo na sudjelovanje u javnom životu i upravljanje lokalnim poslovima, a sredstva za to će im osigurati lokalna samouprava, rekao je Rumenjak.

Gradsko izborno povjerenstvo će od 22. do 28. travnja primati prijedloge kandidata za vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina. Prijedloge GIP-u mogu uputiti sve udruge nacionalnih manjina i sami birači, s tim da kandidacijska lista mora biti poduprta s najmanje 50 birača.

Najkasnije do 30. travnja GIP će sastaviti i u javnim glasilima objaviti liste s imenima pravovaljano predloženih kandidata, po abecedom redu.

Izborna kampanja će trajati od 1. do 16. svibnja, a izborna šutnja počinje dan prije izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara