ZAGREB: Proslava 100. obljetnice rođenja Pabla Nerude

Međunarodnim znanstvenim skupom, književnom tribinom i studijskom izložbom o životu i djelu čileanskoga pjesnika Pabla Nerude, koji će se u petak održati u Zagrebu, Hrvatska će biti jedna od malobrojnih srednjoeuropskih država koja će svojoj javnosti sustavnije približiti toga nobelovca, u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

"Bit će to i veliki prilog njegovu boljem poznavanju u hrvatskoj kulturnoj sredini, za koju će može reći da razmjerno dobro poznaje Nerudino stvaralaštva", istaknuo je hispanolog Jordan Jelić, predstavljajući danas na konferenciji za novinare događanja kojima će se u nas proslaviti 100. obljetnica Nerudina rođenja.

O tomu su govorili i članovi programskoga odbora i predstavnici organizatora - čileanskoga Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i zagrebačke Gradske knjižnice - hispaonolozi Milivoj Telećan, Željka Lovrenčić i Jordan Jelić, drugi tajnik čileanskoga veleposlanstva Javier E. Matta te Davorka Bastić, Zdenka Sviben i Ljiljana Sabljak iz Gradske knjižnice.

Na znanstvenom skupu u Gradskoj knjižnici o Pablu Nerudi će, osim hrvatskih stručnjaka, govoriti i pet gostiju iz inozemstva - vrsnih poznavatelja Nerudina djela - Andres Morales Milohnic, Selena Millares, Anna Mištinova, Janos Doemeny i Adam Elbanowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima Milivoja Telećana, bit će to i prigoda da se barem djelomice smanji nesrazmjer između ugleda te stvarnoga poznavanja Nerudina stvaralaštva u Hrvatskoj.

Naime, istaknuo je Telećan, Neruda je u nas poznat uglavnom po svojoj ljubavnoj poeziji, i to zahvaljujući prijevodima dviju cjelovitih zbirki - "20 ljubavnih pjesama i jedna očajna" te "20 ljubavnih soneta", dok ostatak njegova golemog djela nije temeljitije obrađen.

Kulturnim zbivanja koja će se u četvrtak i petak održati u hrvatskome glavnom gradu, neće i završiti proslava Nerudine obljetnice u Hrvatskoj. Naime, tijekom jeseni u Puli i Sisku održat će se studijske izložba o Nerudinu životu i radu, a središnja izložba bit će otvorena u listopadu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

(Hina) xip ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara