zagreb: prvi hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja

Briga o zdravlju veliki je izazov i treba biti važan dio politike, a odgovornost za zdravlje odnosi se na sve nas pojedinačno, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na otvorenju Prvog hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zdravlja, koji je počeo danas u hotelu Opera.

Na četverodnevnom kongresu okupilo se oko 500 sudionika, koji će održati više od 300 izlaganja s različitih područja preventivne medicine.

Bit će govora o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koje su najčešći uzrok smrti hrvatskih građana, ulozi školske medicine, cijepljenju te prevenciji zaraznih bolesti.

Mesić je podsjetio da Hrvatska ima dugu tradiciju u preventivnoj medicini, od dubrovačkih lazareta do Andrije Štampara, začetnika preventivne medicine u Hrvatskoj i jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije.

"U svom radu Štampar se zalagao za načelo da svaki čovjek ima pravo na zdravlje i da svi zajedno trebamo činiti sve za to", rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Josip Bozanić istaknuo je da borba protiv bolesti spada u obranu života, pa je prevencija sastavni dio brige o zdravlju. "Promicati zdravlje za sve prvotna je dužnost svakog člana ljudske obitelji, a za kršćane je ta obveza tijesno povezana sa svjedočenjem njihove vjere", rekao je Bozanić.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izrazio je nadu da će nova Vlada nastaviti s provedbom programa unapređenja zdravlja kakve su bile akcije "Recite da nepušenju", čiji je model preslikan i u drugim državama jugoistočne Europe, zatim akcije promicanja zdrave prehrane, prevencije AIDS-a itd.

U preventivnoj su medicini učinjene i institucionalne promjene, pa je nosilac te djelatnosti postao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pokrenut je program specijalizacija iz obiteljske medicini, a liječnici primarne zdravstvene zaštite i stomatolozi ubuduće će biti posebno plaćani za preventivne aktivnosti, rekao je Vlahušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara