Zagreb: Račan otvorio centar za nove tehnologije u tehničkoj školi "Tesla"

CENTAR za nove tehnologije u zagrebačkoj Prvoj tehničkoj školi "Tesla" otvorio je danas hrvatski premijer Ivica Račan istaknuvši da će se time obrazovanje osposobljavati kako bi preuzelo ulogu školovanja za razvoj i zapošljavanje kakvu ima u modernome gospodarstvu.

"Današnjim otvaranjem Centra za nove tehnologije s moderno opremljenim laboratorijima otvorit ćemo put novim načinima i tehnologijama s ciljem da se obrazovanje osposobi i preuzme ulogu kakvu ima u modernome gospodarstvu, a to je školovanje za razvoj i zapošljavanje", rekao je predsjednik Vlade.

Ustvrdivši da ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije stvar šanse već hrvatski izbor, Račan je ocijenio da se ulaganjima u strukovno obrazovanje približavamo europskim standardima a time si i olakšavamo ulazak u europske integracije.

Kad je pak riječ o obrazovanju, hrvatska Vlada je ove godine stavila naglasak na strukovne škole, rekao je premijer, dodavši da se jednostavno radi o potrebama razvoja koje traži dodatno osuvremenjivanja i te razine obrazovanja.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar koji je nazočio svečanosti odgovorio je pozitivno na novinarsko pitanje ima li Hrvatska dovoljno nastavnika koji mogu i znaju raditi s novim tehnologijama. Rekao je da je Vlada osigurala i sredstva za obrazovanje nastavnika koje će dodatno osposobiti tvrtke koje su isporučile opremu. "Paralelno s opremanjem centara obrazuju se i učitelji, nabavljaju se udžbenici i stručna literatura", dodao je Strugar.

Premijera posebice veseli činjenica što su mu u razgovoru učenici rekli da za njih ta nova oprema nije iznenađenje, ali su radosni što će ju moći koristiti. Račan pak ne vidi problem u tome ako su učenici možda bolje upućeni i znaju više o novim tehnologijama od njihovih nastavnika
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Vera Šimić objasnila je da će u Centru koji je opremljen CNC tehnologijama za numeričko upravljanje alatnim strojevima učenici moći dizajnirati proizvod koji su prije toga napravili na kompjutoru.

Tako će, dodala je, moći programirati njegovu izradu na CNC stroju, napraviti program za automatsku proizvodnju, tj. programirati linije automatske proizvodnje te još jednom provjeriti grafičku simulaciju na računalu i onda sve što treba napraviti na posebnome stroju.

Centar za nove tehnologije prvi je od 17 koliko ih će se, kako je najavio premijer, otvoriti do kraja godine u svim većim hrvatskim gospodarskim centrima, a kojima će se moći koristiti učenici i nastavnici 75 strukovnih škola

Zagrebački centar bit će i središnji za cijelu Hrvatskoj, a za njegovo uređenje utrošeno je više od tri milijuna kuna.

Predsjednik Vlade danas je i pustio u rad program za numeričko upravljanje alatnim strojevima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara