Zagreb, Tirana i Skoplje za suradnju u približavanju NATO-u

HRVATSKA, Albanija i Makedonija u petak su u Dubrovniku izrazile želju za nastavkom daljnje suradnje u približavanju NATO-u te potporu aktivnoj borbi protiv terorizma, pozvavši Irak na ispunjenje odredbi Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UN-a.

Hrvatska, Albanija i Makedonija u petak su u Dubrovniku izrazile želju za nastavkom daljnje suradnje u približavanju NATOu te potporu aktivnoj borbi protiv terorizma, pozvavši Irak na ispunjenje odredbi Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UNa.

´Na summitu u Pragu odlučili smo ne obeshrabriti se. Odlučili smo se bolje organizirati kako bi iskoristili obećanu politiku otvorenih vrata´, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Albanije i Makedonije Ilirom Metom i Ilinkom Mitrevom. Njihovom sastanku nazočan je bio i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin.

´Tri zemlje - Albanija, Hrvatska i Makedonija - odlučile su održati i ojačati suradnju u duhu Vilniuske skupine kako bi se u najkraćem vremenu organizirale s ciljem ulaska u NATO´, naglasio je hrvatski šef diplomacije.

Ministri su na dubrovačkom sastanku usuglašavali posljednje detalje Povelje o suradnji između SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije koju bi zajedno s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom trebali uskoro potpisati u Washingtonu.

Oni su donijeli i zajedničku izjavu u kojoj su pozvali Irak na ´puno i bezuvjetno ispunjenje zahtjeva iz Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UN-a´, naglašavajući da će se u suprotnom Irak ´suočiti s posljedicama´.

Picula je objasnio da je Povelja o suradnji rezultat inicijative koju su tri zemlje pokrenule prije četiri mjeseca nakon Summita NATO-a u Pragu na kojem je sedam članica Vilniuske skupine - Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija - pozvano da se priključe savezu koji je ostatku skupine tada obećao nastavak politike otvorenih vrata.

´Pozvali smo Sjedinjene Države da podupru tu inicijativu. Ne samo Sjedinjene Države, ali one su brzo odgovorile nudeći nam pomoć na putu za NATO´, rekao je Picula, dodajući kako vjeruje da će u skoro vrijeme doći i do potpisivanja Povelje o partnerstvu.

Američki veleposlanik naglasio je da ´Vlada SAD-a aktivno i nedvosmisleno podupire aspiracije za članstvo u NATO-u ove tri zemlje´.

´Važno je aktivno promovirati politiku otvorenih vrata´, rekao je Rossin.

Cilj trilateralne suradnje je ´pripremiti se da budemo pozvani u NATO u sljedećem krugu proširenja´, rekao je albanski ministar, dodajući da Tirana ´vjeruje u svoje partnere i u snažno partnerstvo s SAD-om koje su odigrale temeljnu ulogu pri osnivanju NATO-a´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će tri zemlje nastaviti suradnju i na drugim područjima spominjući transgraničnu suradnju, bolju kontrolu granica, borbu protiv organiziranog kriminala te razvoj gospodarske suradnje.

U Povelji, kako se saznaje, Hrvatska, Albanija i Makedonija daju potporu jedna drugoj u približavanju NATO-u ali se u njoj i naglašava da će one biti pozvane na temelju vlastitih postignuća.

Godina poziva u NATO u Povelji se ne spominje ali se neslužbeno govori o 2006.

Glede nekih skeptičnih izjava o ulasku Hrvatske u NATO Picula je naglasio kako Zagrebu ´neutralnost kao koncept ne odgovara´. ´Nije dovoljno surađivati samo s člancima EU-a, treba surađivati i sa susjedima ... ali i s prekooceanskim partnerima´, naglasio je hrvatski šef diplomacije.

Rekao je da dubrovačka zajednička izjava ne bi trebala ´dodatno provocirati bilo koga na europskom kontinentu´, te da Hrvatska mora pokazati dvostruku odgovornost što se tiče Iraka. To je odgovornost prema domaćoj javnosti koja se snažno protivi ratu ali i prema svojim međunarodnim obvezama, naglasio je Picula.

Američki veleposlanik pozdravio je zajedničku izjavu troje ministara, a pogotovo poglavlje u kojem su Hrvatska, Albanija i Makedonija dale potporu borbi protiv terorizma i pozvale Irak na razoružanje.

´Moja Vlada sigurno će pozdraviti izjavu tri zemlje o potrebi borbe protiv terorizma, posebno o potrebi ispunjenja, rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti UN-a, a prije svega upozorenje iračkom režimu´, rekao je Rossin.

´Snažno pozdravljamo tu izjavu´, naglasio je američki veleposlanik.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara