Zagreb - U arheološkom muzeju IZLOŽBA MEDALJA I PLAKETA IVE KERDIĆA

U Arheološkom muzeju u Zagrebu večeras je otvorena izložba medalja i plaketa Ive Kerdića, djela koja se čuvaju u fundusu toga muzeja.

Time se Arheološki muzej pridružuje proslavi 50. obljetnice smrti toga istaknutog hrvatskog kipara i medaljera, rekao je na otvorenju ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Rendić Miočević,

Autor izložbe Ivan Mirnik, voditelj numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja, istaknuo je da je za izložbu odabrao 160 Kerdićevih plaketa i medalja, te da je prvi Kerdićev rad, koji se nalazi u zbirci Muzeja, iz 1911. godine, a da je sam umjetnik 1914. Arheološkom muzeju u Zagrebu darovao nekoliko svojih djela.

Trećina svih Kerdićevih medalja i znački, točnije 56 primjeraka, uvršteno je 2001. godine u numizmatičku zbirku u sklopu velike donacije Berislava i Ane Kopač koji su muzeju donirali ta vrijedna djela.

Autor izložbe Mirnik napomenuo je kako je Kerdić ovladao savršenim umijećem modeliranja, a izvore svog nadahnuća za izradu medalja i male plastike tražio je u grčkoj i rimskoj umjetnosti. Također je poznavao i medalje talijanske renesanse.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi kipovi, osobito statua Zlatarevo zlato, te plakete i medalje popularni su i danas.

Za predstavljanje Kerdićeva kiparskog i medaljerskog djela našoj javnosti najzaslužniji je bio povjesničar umjetnosti Vinko Zlamalik, rekao je autor izložbe Ivan Mirnik.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, koja je zahvalila priređivačima izložbe rekavši da su to djela na kojima se očituje veliko Kerdićevo majstorstvo, minucioznost u svakom detalju.

(Hina) yta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara