zagreb: U galeriji Forum otvorena izložba đure sedera

U zagrebačkoj galeriji Forum večeras je otvorena izložba Đure Sedera, pod nazivom "Pariški ciklus 1988.", na kojoj je izloženo petnaestak tempera na papiru, koje svjedoče o umjetnikovu boravku u Parizu koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća. L

Autor predgovora u katalogu izložbe Milan Bešlić na otvorenju je istaknuo da je Seder slikar koji je podvukao znak jednakosti između duhovnoga i zemaljskoga, estetskoga i etičkoga, tražeći u svojem slikarstvu egzistencijalni smisao. Seder je primjer autora koji je nedvojbeno ostavio duboki trag u našoj suvremenoj umjetnosti, iskušavajući slikarskim sredstvima izdržljivost njih samih, ocijenio je Bešlić.

"Pariški ciklus" ocijenio je i Mirko Jozić, bosanski franjevac, jedan od boljih poznavatelja Sederova opusa, istaknuvši kako ta djela predstavljaju samo isječak u kojem se iskazuje karakteristika autorova slikarstva, s tragovima profinjene monokromije, u kojoj se vodi odlučna borba da se likovno iskaže neizrecivost.

O Sederovu slikarstvu večeras je govorio i drugi velikan naše suvremene umjetnosti Edo Murtić, izrazivši zadovoljstvo što se Seder poveo za doživljajem velikoga francuskog slikara Claudea Moneta, koji je davno kazao kako je slikarstvo radost. Primijetivši da Hrvatska kao mala zemlja ima velike slikare, poput Sedera i drugih, Murtić je poručio mladim slikarima da i u njihovim djelima slikarstvo zaživi na takav načni.

Sederova izložba u Forumu bit će otvorena do 17. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara