Zagreb: U školama kreće akcija "Stop nasilju iza zatvorenih vrata"

U SVIM zagrebačkim osnovnim i srednjim školama ovih će dana krenuti akcija pod nazivom "Stop nasilju iza zatvorenih vrata" u sklopu koje će se organizirati edukativni okrugli stolovi i školski satovi o problemu nasilja u obitelji, najavljeno je danas na predstavljanju akcije u Starogradskoj vijećnici.

Organizatori su Koordinacija za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, Policijska uprava zagrebačka i Gradski ured za obrazovanje i šport, a rezultati akcije bit će analizirani u lipnju.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić upozorila je na porast nasilja u obitelji i zlostavljanja djece, a njezin zamjenik Milan Bandić naglasio kao strateški cilj akcije prevenciju nasilja u obitelji, u skladu s geslom "bolje spriječiti nego liječiti".

Predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden rekla je da treba zaustaviti nasilje uopće, a ne samo iza zatvorenih vrata. "To je prva faza akcije, a iduća će biti Stop nasilju na ulici", rekla je Paliković-Gruden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posljednjih pet godina na području Policijske uprave zagrebačke kontinuirano raste broj prekršajno prijavljenih počinitelja nasilničkog ponašanja u obitelji. Lani se, u odnosu na 2002., taj broj udvostručio, što ne mora biti indikator izravnog povećanja nasilja, već većeg angažmana i edukacije policijskih službenika te senzibiliziranja javnosti.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Gordana Buljan Flander rekla je da se Poliklinici lani za pomoć obratilo 1.100 djece, od kojih je 60 posto bilo zlostavljano.

Po podacima iz istraživanja udruge "Hrabri telefon" provedenom na 510 zagrebačkih studenata, četvrtina djevojka doživjela je do 14 godine seksualno zlostavljanje, te 16 posto mladića. Njih 30 posto bilo je emocionalno, a isto toliko fizički zlostavljano.

Od 5.000 djece, dodala je Buljan Flander, njih 27 posto izjavilo je da je svakodnevno bilo žrtvama zlostavljanja druge djece, a 16 posto da je bilo nasilno prema drugoj djeci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara