Zagreb: Zbog smrti dvoje pješaka vozačica osuđena na osam godina zatvora

JEDNA od najdužih zatvorskih kazni za izazivanje prometne nesreće dosuđena je danas na zagrebačkom Općinskom sudu Renati Pataran koja je nepravomoćno osuđena na osam godina zatvora zbog pogibije bračnog para Pavičić, prije dvije godine.

Osim bezuvjetne zatvorske kazne za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginuli Perica i Zdeslav Pavičić, sudsko je vijeće Renati Pataran odredilo i petogodišnju zabranu upravljanja automobilom, te psihijatrijsko liječenje.

Do pravomoćnosti presude sudac Nenad Lukić odredio joj je zadržavanje u pritvoru.

Nesreća zbog koje je vozačica osuđena na dugogodišnji zatvor dogodila se na zagrebačkoj Aleji mira, 2. lipnja 2001. Renata Pataran tada je s više od 1,7 promila alkohola u krvi, BMW-om talijanskih registracija, iza 20 sati naletila na bračni par koji je prelazio cestu. Vozila je prebrzo, a od siline udara Perica i Zdeslav Pavičić su odbačeni s ceste i podlegli ozljedama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje osjeća li se krivom Pataran je sudskom vijeću odgovorila da se osjeća strašno zbog posljedica nesreće, ali ne i krivom.

Kao olakotne okolnosti sud je uzeo u obzir raniju neosuđivanost i potreseno psihičko i emocionalno stanje, a kao otegotnu što je u pijanom stanju sama odlučila upravljati automobilom.

Naime, ranijim vještačenjima utvrđeno je da je okrivljenici dijagnosticirana psihomotorna epilepsija kod koje pacijenti gube kontakt s okolinom i ne mogu reagirati na vanjske podražaja. No, po riječima vještaka, u trenutku nesreća Pataran nije bila potpuno bez kontakta s okolinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara