Zagrebačka burza u trci s Ljubljanskom za preuzimanje Crnogorske burze

Zagrebačka burza u trci s Ljubljanskom za preuzimanje Crnogorske burze

INFORMACIJA koju je danas pustio u javnost Poslovni dnevnik kako bi Zagrebačka burza mogla preuzeti NEX Montenegro burzu u Podgorici snažno je odjeknula u ekonomskim krugovima u regiji. Navodno, kako je objavio Poslovni dnevnik za dva dana trebali bi početi formalni pregovori između te dvije burze, a također prema njihovih informacijama inicijativa je krenula s crnogorske strane, no kako kažu još je prerano govoriti o preuzimanju. 

Nema ponude, nego interes

Branislav Todorović, prvi čovjek te crnogorske burze, dijelom je demantirao tu informaciju u podgoričkim medijima. Naime, on kaže kako traje "tržišna utakmica" dvije velike burze s područja regije žele ući u vlasničku strukturu, no nije precizirao o kojima je riječ. Gotovo svi mediji u Crnoj Gori objavili su neslužbenu informaciju kako je riječ o Ljubljanskoj burzi kao i Zagrebačkoj. U svakom slučaju, Todorić tvrdi, kako se Crnogorci nisu nudili, a trenutno im vrlo laska interes.

"Crnogorsko tržište kapitala prošlih je godina privlačilo veliku pažnju unutar Crne Gore i regije, ali i institucionalnih investitora", rekao je Todorović u crnogorskim medijima, no nije htio precizirati hoće li biti preuzimanja, odnosno kome će se prikloniti.

Dvije burze u "maloj" zemlji

Svakako treba naglasiti kako u "maloj" Crnoj Gori trenutno djeluju dvije burze i to Montenegro burze i NEX Montenegro burza. Prije četiri mjeseca Montenegro je pokušao preuzeti NEX, a ponudili su i cijenu od 1.300 eura po dionici, odnosno milijun eura. Ponuđena cijena bila je 155 posto veća od nominalne vrijednosti dionice NEX Montenegro burze. Tada je iz NEX-a oštro odgovoreno kako nema prodaje konkurenciji odnosno Montenegru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadi" iz Ljubljane i Zagreba, ponovno su nagnali crnogorske burze na zbijanje vlastitih redova, a nakon otvorenog interesa susjednih burzi Crnogorci su ponovno aktualizirali ujedinjenje dviju burzi.

Ljubljana bi Makedoniju 

Prema informacijama Poslovnog dnevnika, NEX Montenegro nakon lanjskih 453 milijuna eura prometa, u prvoj polovici 2008. dosegao je svega 58,3 milijuna, a tržišna kapitalizacija je sa 3,58 milijardi eura s početka godine krajem lipnja pala na 2,14 milijardi eura.

Svakako treba napomenuti kako je Ljubljansku burzu odnedavno preuzela Bečka burza, a nedavno su najavili i kako bi voljeli preuzeti onu u Makedoniji. Crnogorska burza zasada se nije spominjala u planovima.

I.Ć.
Foto: ZSE


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara