Zagrebačka HVIDRA-a osuđuje Varaždinčevo "potpisivanje lojalnosti vlastima"

ČELNICI zagrebačke HVIDR-e osudili su danas postupak v.d. predsjednika HVIDR-e Damira Varaždinca, koji je, tvrde, s ministrom hrvatskih branitelja Ivicom Pančićem potpisao dokument o lojalnosti ratnih vojnih invalida.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio da je riječ o dokumentu kojim je Ministarstvo branitelja pristalo isplatiti milijun proračunskih kuna za financiranje projekata te udruge.

Čelništvo HVIDR-e zauzvrat se obvezalo na poštivanje pravne države i legalno izabrane vlasti.

Taj Varaždinčev čin Pandža je ocijenio "najgorim izdajničkim potezom".

Trenutačno vodstvo HVIDR-e Pandža smatra nelegalnim, jer je odbilo sazvati opći sabor udruge u svibnju, na što ga je obvezao Glavni odbor HVIDR-e.

Zahtjev ministra Pančića da se HVIDR-a obveže na lojalnost vlasti Pandža smatra "vrhuncem uvreda i poniženja od trenutačne vlasti", budući da se, kaže, lojalnost traži od onih koji su stvorili državu.

Ističući da je odluka o potpisivanju nelegalna, jer je nisu raspravila nadležna tijela HVIDR-e, Pandža je zatražio da privremeno vodstvo udruge podnese ostavke, te je najavio da će zagrebačka HVIDR-a tražiti pravnu i moralnu odgovornost čelništva udruge.

Pandža je osudio odluku predsjednika države Stjepana Mesića da Redom hrvatskog pletera odlikuje vijećnike ZAVNOH-a, upozoravajući da su oni prešutno odobravali progon hrvatskih građana pod komunističkom vlašću ili su u njemu i sudjelovali.

Čudi ga, kaže, što se najviši predstavnici hrvatske vlasti ne pojavljuju na obilježavanju značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, kakva je primjerice bila nedavna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dok, navodi Pandža, "predsjednik Mesić istodobno odlikuje sudionike ZAVNOH-a, a premijer Ivica Račan slika se ispred diktatora Josipa Broza Tita".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara