Zagrebačka policija najavila kontrole u prometu, pazite na četiri stvari

Zagrebačka policija najavila kontrole u prometu, pazite na četiri stvari
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ZAGREBAČKA policija najavila je novu akciju.

Akciju će provoditi ovog vikenda. 

Posebno će kontrolirati "četiri ubojice u prometu"

U dane vikenda, od 7. prosinca do 10. prosinca, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Riječ je o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenju dopuštene brzine, nekorištenju sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Stiže novi zakon, bit će puno stroži

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova je prije nekoliko dana potvrdilo da je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja.

Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i korištenje mobitela u vožnji.

U MUP-u ističu da se prijedlogom zakona "znatno povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama".

Novi zakon donosi drastične kazne, oduzimat će se i vozila

U zakonskim izmjenama uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge. 

Također vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita ili u vrijeme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

Novčane kazne dvostruko i trostruko veće

Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a.

Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna povećale bi se i ostale kazne pa bi se primjerice na tisuću kuna povećala kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa (do sada je kazna iznosila 500 kuna), kao i kazna za nepropisan prijevoz djece, dok bi se telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 1500 kuna (do sada je kazna iznosila 500 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara