Zagrebačka policija objasnila zašto su se okretali preko tri trake

Zagrebačka policija objasnila zašto su se okretali preko tri trake
Screenshot: Index

INDEX je sinoć snimio zagrebačku policiju tijekom kršenja nekoliko prometnih propisa. 

Snimali smo nevrijeme s prozora naše redakcije na Radničkoj cesti, a tijekom prijenosa primijetili smo i protuzakonite manevre zagrebačke policije. 

Na snimci se može vidjeti kako se službeno policijsko vozilo, bez upaljene sirene i rotirke, okreće u rikverc preko tri prometne trake, a zatim nastavlja dio daljnje vožnje suprotnim smjerom. 

Javili smo se policiji

Policijski auto nalazio se u jednoj od tri trake koje iz Radničke vode prema Ulici grada Vukovara. Međutim, umjesto da produže prema Vukovarskoj, policajci su odlučili unatraške presjeći nekoliko traka i vratiti se suprotnim smjerom u ispravnu traku na Radničkoj.

Da su odlučili poštovati prometne propise, nakon samo 400 metara mogli su skrenuti udesno u Budmanijevu i Zoranićevu ulicu i opet bi se našli na Radničkoj.

Nažalost, vozilo je bilo previše udaljeno da bismo mogli razaznati registracijske oznake. 

Obavijestili smo Policijsku upravu zagrebačku, opisali im okolnosti kršenja propisa i uputili ih na snimku.

Evo što kaže policija

Danas je stigao odgovor.

"U srijedu 22. svibnja 2019. neposredno prije nastajanja snimke Policijska uprava zagrebačka zaprimila je dojavu da na kolniku Radničke ceste kod objekta Green Gold nepoznata osoba leži na cesti. Obzirom da je u navedeno vrijeme vladalo jako nevrijeme i bila je bitno smanjena vidljivost postojala je mogućnost da osobu koja leži na cesti pregaze nailazeća vozila, te je samim time temeljem zaprimljene dojave postojala neposredna opasnost za život osobe, što je iziskivalo žurno postupanje policije, odnosno radilo se o krajnjoj nuždi.

Na takvu dojavu upućena je najbliža auto-ophodnja koja se trenutku dojave nalazila na Radničkoj cesti ispred Ulice Grada Vukovara, a koja je stajala u koloni prije semafora na navedenom raskrižju. Po zaprimljenoj dojavi policijski službenici su zbog hitnosti postupanja vozilom se polukružno okrenuli  udesno na mjestu gdje su kolničke trake odvojene neisprekidanom uzdužnom crtom, kako bi što prije stigli na mjesto dojave. Navedenu radnju policijski službenici su izveli vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, bez ugrožavanja drugih sudionika u prometu, što je i vidljivo na predmetnoj snimci.

Ujedno napominjemo kako je člankom 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o poštivanju prometnih znakova (članak 12. stavak 4.)", odgovorili su iz policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara