Zastupnik: Bandić je crkvama diljem Hrvatske isplatio 13 milijuna kuna, dio novaca trošili na rasvjetu i ukrase

Zastupnik: Bandić je crkvama diljem Hrvatske isplatio 13 milijuna kuna, dio novaca trošili na rasvjetu i ukrase

Foto: Hina, Facebook/Renato Petek

ZASTUPNIK u zagrebačkoj Gradskoj skupštini objavio je na svom Facebook profilu izvješće o donacijama Milana Bandića. Renato Petek inače je član Josipovićeve stranke "Naprijed Hrvatska". Njegov status i dokumente prenosimo u cijelosti.

"Kako se rasvjetljava put višemilijunskih donacija koje dodjeljuje gradonačelnik Bandić

Iz izvješća je vidljivo kako je, nekoliko dana nakon što sam javno objavio informacije o donacijama, župa iz Daruvara vratila novac u proračun grada Zagreba, dvije su odluke o donacijama stavljene van snage, a dvije su župe (iz Vrbovskog i Križevaca) novac za led rasvjetu utrošile kod iste tvrtke, Elicom d.o.o. iz Zagreba.

Iako se svaki građanin Zagreba odmah može sjetiti barem 3 stvari što u gradu nedostaje, za što bi valjalo popraviti ili na što utrošiti novac, gradonačelnik značajna sredstva građana Zagreba isplaćuju za različite potrebe izvan našega grada, čak i države.

Indikativno je kako Grad Zagreb, ne prvi puta, sredstva usmjerava prema gradovima od kuda dolaze saborski zastupnici, članovi Kluba Bandić Milan 365. Prije parlamentarnih je izbora gradonačelnik Bandić financirao projekte u Petrinji koja je uporište tadašnjih koalicijskih partnera stranke Reformista, a poslije izbora se fokus prebacio na lokacije od kuda dolaze saborski zastupnici, članovi saborskoga kluba BM365, Daruvar i Đurđevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, radi se o donacijama koje gradonačelnik dodjeljuje putem Akata, bez natječaja, temeljem zamolbe. Prošle je godine tako samo crkvenim organizacijama isplaćeno oko 13 milijuna kuna, dok je tvrtkama i udrugama dodijelio još nepoznat iznos sredstava. I tako svake godine.

Nisu stigli potrošiti novac pa su ga vratili?!

Dva dana po objavi podataka u medijima, gradonačelnik Bandić stavio je van snage zaključak o donacijama za Župu svete Ane iz Rozge i Zakladu biskup Josip Lang, dok je Župa Presvetog Trojstva iz Daruvara vratila 95.000,00 kuna u zagrebački proračun jer, navode u dopisu, nisu stigli utrošiti novac na ukrašavanje župne crkve i parka, te opremanja župnoga dvora.

Iz izvještaja je također vidljivo kako su adventsko ukrašavanje stigli odraditi u Župi Sv. Ane iz Križevaca (97.000,00 kn) i Župi Sv. Ivana Nepomuka iz Vrbovskog (62.000,00 kn ) i to tako da su iz oba grada sredstva utrošili za led rasvjetu u svrhu ukrašavanja baš kod iste tvrtke, Elicom d.o.o. koja je račune za te poslove ispostavila 11. siječnja o.g. u iznosu od 54.462,50 kuna župi iz Vrbovskog te 12.1. o.g. u iznosu od 87.137,50 kuna župi iz Križevaca. Iz račun je vidljivo i kako je sredstva dobila Župa, a tvrtka Elicom d.o.o. rasvjetu dogovara s Gradom Vrbovsko.Tvrtka Elicom d.o.o. vlasnika Ivana Mučnjaka, poznata je po višemilijunskim poslovima s Gradom Zagrebom, npr. održavanja rasvjete na zagrebačkim ulicama (minimalno 18 milijuna kuna godišnje), ukrašavanja Zagreba tijekom božićnih blagdana (5-7 milijuna kuna). Za povezanu Elicom gradnju, sina Darka Mučnjaka veže se i posao dekorativne rasvjete na Domovinskome mostu što je bilo plaćeno oko 11 milijuna kuna još 2007. godine, iste godine kada je tvrtka bila osnovana. Darko Mučnjak obiteljski je povezan s poduzetnikom Željkom Šelendićem, Bandićevim nekadašnjim prijateljem kojega se spominjalo u istragama oko natječaja sa tzv. vatrootpornim preskupim stolicama u dvorani V. Lisinskoga, kao i u poslu s skupocjenim nadstrešnicama na tramvajskim i autobusnim stanicama.

Tvrtka Elicom d.o.o. je također nedavno dobila posao nabavke prvih 500 zastava, kao i izradu držača na rasvjetnim stupovima na kojima ih do sada nije, ukupno u iznosu većem od milijun kuna.

Nastavak slijedi, jer očekujem još izvještaja višemilijunskih donacija koje je gradonačelnik Bandić dodijelio samo tijekom 2017. godine."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara