Zagrebačko poglavarstvo: Nismo odobrili izložbu "Holokaust na vašem tanjuru"

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo tvrdi da nije odobrilo jučer održanu izložbu "Holokaust na vašem stolu", jer iz zahtjeva za održavanje manifestacije nije bilo vidljivo da će organizator prikazati prizore iz koncentracijskih logora, doznaje se u Poglavarstvu.

Udruga koja je jučer na središnjem zagrebačkom trgu postavila panoe s usporednim prikazima životinjskih farmi i nacističkih koncentracijskih logora dobila je odobrenje za održavanje međunarodne kampanje za promociju vegetarijanstva, a iz zahtjeva nije bilo vidljivo da će to povezivati s prizorima iz koncentracijskih logora, navodi se u dopisu nadležnog gradskog ureda.

Dodaju da je Udruga prijatelja životinja zatraživši dozvolu za održavanje međunarodne kampanje za promociju vegetarijanstva, navela da će na panoima prikazati uvjete držanja životinja.

U zahtjevu su naveli da će izložba osim edukativnog biti ujedno i kulturnog karaktera, a iz zahtjeva nije vidljivo da će to povezivati s prizorima iz nacističkih koncentracijskih logora, ističu u Poglavarstvu.

Kontroverzni međunarodni projekt britanske udruge za zaštitu životinja Peta pod nazivom "Holokaust na vašem tanjuru" jučer je od 11 do 16 sati bio postavljen na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Panoima koji su usporedno prikazivali fotografije životinjskih farmi i nacističkih koncentracijskih logora, organizatori su, kako kažu, željeli ukazati da suvremeno društvo "zlostavlja životinje" i "opravdava njihovo klanje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, akcija, koja tijekom turneje, od sredine ožujka do 8. travnja planira obići desetak europskih glavnih gradova, izazvala je burne reakcije udruga, koje smatraju da se tako degradiraju i blate žrtve Holokausta.

Ističući kako se izložbom degradira Holokaust i duboko vrijeđa kako same žrtve tako i najširu javnost, Udruga za zaštitu vjerskih sloboda u Republici Hrvatskoj napominje da je kampanja za prava životinja vrijedna sama po sebi, ali da svoju borbu mora voditi vlastitim sredstvima i vjerodostojnošću, a ne trivijaliziranjem povijesnih strahota.

Među stranim udrugama koje su osudile ovaj projekt su i Memorijalni muzej Holokausta, središnja izraelska institucija za zaštitu spomena na žrtve nacizma i fašizma Jad Vashem i Centar Simona Wiesanthala.

(Hina) xam ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara