ZAGREB:MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O INTEGRACIJI MANJINA U SRPNJU

Međunarodna konferencija o integraciji manjina u jugoistočnoj Europi i baltičkim državama održat će se 2. srpnja u Zagrebu u organizaciji Misije OESSa u RH i hrvatskog Instituta za međunarodne odnose (IMO). L

Kako je u utorak priopćeno iz Misije OESS-a, na jednodnevnoj će se konferenciji analizirati, uspoređivati i stjecati saznanja na temelju iskustva u integraciji manjina i sudjelovanju OESS-a na području Balkana i baltičkih zemalja. Od kraja 1980-tih godina tranzicija je snažno utjecala na te dvije regije, a zemlje u obje regije kreću se ka članstvu u EU i NATO-u.

Manjinska pitanja koja su prethodno bila potisnuta, izašla su na površinu u obje regije nakon nastanka novih država, te su se našla među pitanjima od primarnog značaja za OESS, ističe se u priopćenju.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otvorit će konferenciju, a među govornicima će biti hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, bivši švedski premijer i Visoki povjerenik za BiH Carl Bildt, voditelj Misije OESS u RH Peter Semneby, dr. Mladen Stančić iz IMO-a i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Sture Theolin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se i sudjelovanje Stefana Sannina, diplomatskog savjetnika predsjednika Europske komisije, Elisabeth Rehn, predsjedateljice Radnog stola Pakta o stabilnosti za demokraciju i ljudska prava, Muse Xhaferija, potpredsjednika Vlade bivše jugoslavenske Republike Makedonije, Tomasa Hendrika Ilvesa parlamentarnog zastupnika i bivšeg estonskog ministra vanjskih poslova, Nilsa Muižnieksa latvijskog ministra za društvene integracije, Mishe Glennyja pisca i novinara BBC-a, Ive Banca profesora povijesti sa sveučilišta u Yale-u i predsjednika hrvatske Liberalne stranke, Milorada Pupovca predsjednika Srpskog narodnog vijeća i Žarka Puhovskog predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora.

Skup će se održati uz financijsku potporu švedskog veleposlanstva u Zagrebu te njemačke Zaklade Friedrich Ebert.

(Hina) pp sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara