ZAGREB:POČELO MEĐUNARODNO VIOLONČELISTIČKO NATJECANJE "ANTONIO JANIGRO"

Zagreb je od večeras domaćin trećeg međunarodnog violončelističkog natjecanja "Antonio Janigro" koje će se do 1. veljače održavati u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" , najavila je na konferenciji za novinstvo umjetnička ravnateljica i predsjednica Organizacijskog odbora natjecanja Dobrila Berković Magdalenić.

Po njezinim riječima, tom glazbenom događaju pristupit će više od pedeset mladih violončelista, među kojima i njih petero iz Hrvatske.

Natjecanje će završiti dodjelom nagrada i to novčanim nagradama (prva u iznosu od 6000 eura, druga 3.000 eura, treća 1500 eura, te četvrta 750 eura).

Uz novčane nagrade bit će dodijeljene i posebne nagrade (profesionalni angažmani s plaćenim troškovima i honorarima, stipendije, predmeti).

Predsjednik Ocjenjivačkog suda je Bernard Greenhouse, a ostali članovi su Karine Georgian, Yvan Chiffoleau, Gustavo Tavares, Michel Poulet, Luis Claret i Valter Dešpalj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno violončelističko natjecanje "Antonio Janigro" ustanovljeno je na prijedlog Koncertne direkcije Zagreb 1995., a prvo je natjecanje održano već u veljači 1996., podsjetila je Berković Magdalenić. Kako je dodala, poticaj za organizaciju natjecanja bili su uspjesi hrvatskih violončelističkih pedagoga i njihovih studenata te osobnost jednog od najznačajnijih glazbenika našeg doba maestra Antonia Janigra (1918.-1989.).

Maestro Janigro je kao osnivač i dirigent ansambla Zagrebački solisti, utemeljitelj Komornog orkestra Radio Zagreba, te kao violončelist i pedagog svjetskog glasa, Hrvatsku i Zagreb zauvijek zadužio, napomenula je Berković Magdalenić.

Treće međunarodno violončelističko natjecanje "Antonio Janigro" održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnice grada Zagreba Vlaste Pavić.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara